Univerzitet Jejl: Rusija zadržala najmanje 6.000 djece iz Ukrajine radi političkog prevaspitavanja

Istraživači su označili najmanje 43 kampa i druga objekta u kojima su držana ukrajinska djeca, a koji su bili dio "sistemske mreže velikih razmjera" kojom je Moskva upravljala od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

8798 pregleda 12 komentar(a)
Detalj sa Krima, Foto: Reuters
Detalj sa Krima, Foto: Reuters

Rusija je na Krimu i u Rusiji zadržala najmanje 6.000 ukrajinske djece - a vjerovatno i mnogo više - potez čija je primarna svrha političko prevaspitavanje, navodi se u izvještaju koje je sproveo Univerzitet Jejl, uz podršku američkog Stejt Departmenta, prenosi Glas Amerike.

Istraživači su označili najmanje 43 kampa i druga objekta u kojima su držana ukrajinska djeca, a koji su bili dio "sistemske mreže velikih razmjera" kojom je Moskva upravljala od početka invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Među djecom su bila i ona koja imaju roditelje ili jasne porodične hraniteljske veze, ona koju je Rusija smatrala siročadima, zatim koja su bila u ukrajinskim državnim institucijama prije invazije, kao i ona čije je porodično stanje bilo nejasno ili neizvjesno zbog rata, stoji u izvještaju.

"Čini se da je političko prevaspitavanje primarna svrha kampova koje smo identifikovali", rekao je na brifingu za novinare Natanijel Rejmond, jedan od istraživača.

Neka od djece su prošla kroz sistem i usvojile su ih ruske porodice, ili su ušla u hraniteljsku mrežu u Rusiji.

Najmlađe dijete u ruskom programu imalo je samo četiri mjeseca, a neki kampovi držali su vojnu obuku djeci od 14 godina, rekao je Rejmond, dodajući da istraživači nisu pronašli dokaze da su ta djeca kasnije bila angažovana u borbama.

Ambasada Rusije u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar na izvještaj.

Moskva je ranije negirala da je namjerno gađala civile u onome što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, te je odbacila tvrdnje da je prisilno razmještala Ukrajince.

Izvještaj je izradila Laboratorija za humanitarna istraživanja Škole za javno zdravlje Univerziteta Jejl, kao dio projekta koji podržava Stejt Department i koji je istraživao kršenja ljudskih prava i ratne zločine koje je navodno počinila Rusija.

"Ono što je dokumentovano u ovom izvještaju je jasno kršenje 4. Ženevske konvencije", sporazuma koji štiti civile u ratu, rekao je Rejmond. Dodao je da bi to takođe mogao biti dokaz da je Rusija počinila genocid tokom rata u Ukrajini, imajući u vidu da transfer djece u svrhu promjene ili uklanjanja nacionalnog identiteta može predstavljati sastavni čin zločina genocida.

Ukrajinski tužocii rekli su da ispituju navode o prisilnoj deportaciji djece u sklopu napora da se izgradi optužnica za genocid protiv Rusije.

"Ova mreža se proteže sa jednog kraja Rusije na drugi", rekao je Rejmond, dodajući da istraživači vjeruju da broj objekata u kojima su držana ukrajinska djeca premašuje 43.

Sistem kampova i usvajanja ukrajinske djece koju su iz domovine odvele ruske porodice "izgleda kao da je ovlašten i koordiniran na najvišim nivoima ruske vlade", navodi se u izvještaju, počevši od predsjednika Vladimira Putina, pa sve do lokalnih zvaničnika.

Portparol Stejt Departmenta Ned Prajs naveo je da bi se mogle preduzeti mjere protiv 12 osoba za koje izvještaj navodi da još nisu pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

"Uvijek gledamo pojedince koji bi mogli da budu odgovorni za ratne zločine, za zločine unutar Ukrajine", rekao je Prajs. "Samo zato što do danas nismo sankcionisali nekog pojedinca, to ne govori ništa o budućim radnjama koje bismo mogli da preduzmemo".

Bonus video: