Pompeo nazvao Abasa teroristom, tvrdi da Izrael ima biblijsko pravo na palestinske teritorije

Bivši američki državni sekretar, koji je prethodno bio direktor CIA, je rekao da je kao hrišćanin, evangelista, ubijeđen da je već 3.000 godina "uprkos poricanju mnogih" Judeja i Samarija (biblijsko ime Zapadne obale) domovina jevrejskog naroda

3908 pregleda 8 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Bivši državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majk Pompeo, koji razmatra da li da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2024. godine, izjavio je da je palestinski predsjednik Mahmud Abas terorista i ogradio se od podrške rješenju sukoba između Izraela i Palestinaca po modelu dvije države.

On je u podkastu Jedna odluka (One Decision podcast) branio decenijsku kontrolu Izraela nad palestinskim teritorijama tvrdeći da jevrejska država ima biblijsko pravo na tu zemlju i zbog toga nije okupator.

Pompeo je odbacio zabrinutost SAD zbog izraelskih reformi pravosuđa i izrazio podršku za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, prenijeli su izraelski mediji.

On je kritikovao administraciju bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame što je pregovarao s Abasom koga je pomenuo po nadimku Abu Mazen.

"Šta je u najboljem američkom interesu?Da li sjedjeti i čekati na Abu Mazena (Abas), poznatog teroristu, koji je ubio mnogo mnogo ljudi, uključujući Amerikance da se povuče linija na mapi? To je ono što bi Stejt department uradio", rekao je Pompeo o pristupu administracije Donalda Trampa, dodavši da je ocijenjeno da to nije u najboljem američkom interesu.

Bivši američki državni sekretar, koji je prethodno bio direktor CIA, je rekao da je kao hrišćanin, evangelista, ubijeđen da je već 3.000 godina "uprkos poricanju mnogih" Judeja i Samarija (biblijsko ime Zapadne obale) domovina jevrejskog naroda.

On je odbio da podrži rješenje sukoba po modelu dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael.

Izgledi da se to postigne smanjuju se godinama jer pregovori nisu uspeli, a u Izraelu jačaju političari koji pozivaju na aneksiju okupiranih teritorija.

Pompeo koji je jednom rekao da je bog poslao Trampa da spasi Izrael izjavio je to prije objavljivanja, svoje knjige ( Never Give an Inch: Fighting for America I Love), što je podstaklo spekulacije da priprema teren da se kandiduje za predsjednika.

Dok je bio državni sekretar on je poništio političke odluke koje su važile godinama uključujući i pravni savjet iz 1978. na osnovu kojeg su jevrejska naselja proglašena "nekonzistentnim sa međunarodnim pravom".

Većina zapadnih vlada smatra da su naselja i izraelska aneksija istočnog Jerusalima kršenje Ženevskih konvencija i da su zato nelegalna.

Pompeo je odigrao ključnu ulogu u administraciji koja je priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela i premjestila ambasadu SAD iz Tel Aviva u taj grad. Taj potez su kritikovali i saveznici Vašingtona ocijenivši da unaprijed određuje konačni sporazum između dva naroda, podsjeća Gardijan.

On je takođe optužio Palestince za neuspjeh pregovora i bio dio Trampovog tima koji je pregovarao o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka i Sudana.

Bonus video: