Dječak spasen iz ruševina u Antakiji nakon 260 sati

Turska državna uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) saopštila je da je više od 4.300 naknadnih potresa pogodilo zonu katastrofe

30373 pregleda 2 komentar(a)
Kahramanmaraš nakon zemljotresa, Foto: Reuters
Kahramanmaraš nakon zemljotresa, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2023. 23:01h
Završeno
22:55h

Iz ruševina zgrade u Antakiji u provinciji Hataj spasen je 12-godišnji dječak, 260 sati nakon razornih zemljotresa koji su pogodili južne turske provincije.

Timovi za potragu i spasavanje su ispod ruševine zgrade u četvrti Ekinci spasili dječaka Osmana Halebiju, stranog državljanina, prenosi agencija Anadolija.

Dječak je izvučen živ iz ruševine skoro jedanaest dana nakon razornih zemljotresa.

Nakon akcije spasavanja on je prevezen kolima hitne pomoći u bolnicu.

16:12h

Više od 100 kamiona pomoći Ujedinjenih nacija (UN), uključujući šatore, grijalice i pribor za testiranje na koleru, prešlo je u sjeverozapadnu Siriju.

“UN nastavlja svoju operaciju s ciljem da se iskoriste sva tri tursko-sirijska granična prelaza, kako bi se osigurala pomoć za različite oblasti u toj državi”, navodi se u saopštenju UN-a.

Kako se dodaje, potrebe za skloništem identifikovane su kao prioritet među raseljenim stanovništvom na području pod kontrolom opozicije, koje je teško pogođeno razornim zemljotresom.

Prethodno je humanitarni koordinator UN-a za Siriju Muhannad Hadi upozorio da će broj poginulih u toj državi vjerovatno još rasti.

UN je za sada izvijestio o 5,8 hiljada poginulih u Siriji, uključujući 4,4 hiljade u dijelovima zemlje koji su pod kontrolom pobunjenika.

„Nadamo se da taj broj neće mnogo porasti. Ali prema onome što vidimo, stepen razaranja nam ne daje mnogo nade da će to biti konačan bilans“, rekao je Hadi.

11:29h

Video snimak sa nadzorne kamere koja se nalazila na obližnjoj planini Ahir još jdnom otkriva veličinu katastrofe.

11:16h

Sedamnaestogodišnja djevojka spašena je danas iz ruševina zgrade koja u turskom Kahramanmarašu - 248 sati nakon što je razorni zemljotres pogodio tu oblast.

O spasavanju je izvijestio državni emiter TRT Haber, a prenosi Rojters.

11:06h

Zemljotres koji je 6. februara pogodio Tursku i Sirii odnio je više od 41.000 života.

Turska državna uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) saopštila je danas da je broj stradalih u toj zemlji porastao na 36.187.

AFAD je dodao da je više od 4.300 naknadnih potresa pogodilo zonu katastrofe od početnog velikog zemljotresa.

Bonus video: