Tajvanska vojska tvrdi da je pronašla ostatke meteorološkog balona: "Vjerovatno je kineski"

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, posljednjih godina se žali na povećano uznemiravanje od strane pekinških oružanih snaga, uključujući borbene avione i dronove koji lete u blizini ostrva

3624 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Tajvanska vojska izvijestila je u četvrtak da je pronašla ostatke, kako se navodi, srušenog meteorološkog balona vjerovatno iz Kine na udaljenom i strateški važnom ostrvu u blizini kineske obale, usred spora između Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o balonama i špijunaži, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, posljednjih godina se žali na povećano uznemiravanje od strane pekinških oružanih snaga, uključujući borbene avione i dronove koji lete u blizini ostrva.

Tajvanska vojska navela je da su u četvrtak kasno ujutro njene snage na ostrvu Dongdžin, dijelu arhipelaga Macu koji kontroliše Tajvan u blizini obale kineskog Fužoua, primijetile nepoznati objekat kako pada s neba, a zatim su pronašle ostatke balona.

Balon je oko metar prečnika s kutijom za instrumente označenom pojednostavljenim kineskim znakovima - koji se koriste u Kini, ali ne i na Tajvanu - i natpisom "Taijuan Radio No. 1 Factory Co., Ltd.", "GTS13 instrument za digitalno datmosfersko sondiranje " i "meteorološki instrument", kazala je vojska.

Taijuan je veliki grad na sjeveru Kine. Rojters nije odmah uspio stupiti u kontakt s fabrikom kako bi ju upitao o balonu.

"Preliminarnom istragom je utvrđeno da su u pitanju ostaci instrumenta za otkrivanje meteorologije, koje je nadležno odjeljenje prikupilo za daljnju procjenu", rekla je tajvanska vojska.

Obraćajući se novinarima u parlamentu u petak, ministar odbrane Čiu Kuo-čeng rekao je da je njegovo ministarstvo poslalo tim da istraži srušeni balon.

"Nacionalna vojska neće donositi prebrze zaključke na osnovu izgleda. Odgovori će biti doneseni tek nakon istrage", rekao je.

Tajvansko Ministarstvo odbrane kazalo je u utorak da u svojoj blizini nije uočilo balone za nadzor iz Kine. Spor između Pekinga i Vašingtona o špijunskim balonima izaziva zabrinutost zbog rastućih vojnih napetosti.

Bonus video: