Sjeverna Koreja prijeti odgovorom zbog vojnih vježbi Južne Koreje i SAD

U izjavi koju je prenio državni medij KCNA, Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje također je reklo da će razmotriti dodatnu vojnu akciju ako Vijeće sigurnosti UN-a, pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država, nastavi sa pritiskom na Pjongjang

3988 pregleda 3 komentar(a)
Vojska Sjeverne Koreje tokom nedavne parade u Pjongjangu, Foto: Reuters
Vojska Sjeverne Koreje tokom nedavne parade u Pjongjangu, Foto: Reuters

Pjongjang je zaprijetio da će preduzeti "neviđeno stalne, snažne odgovore" ako Seul i Vašington nastave sa planiranim vojnim vježbama, optužujući saveznike za podizanje napetosti u regiji.

U izjavi koju je prenio državni medij KCNA, Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje također je reklo da će razmotriti dodatnu vojnu akciju ako Vijeće sigurnosti UN-a, pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država, nastavi sa pritiskom na Pjongjang.

Izjava je uslijedila dok se Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države pripremaju za godišnje vojne vježbe u sklopu napora da se bolje suprotstave rastućim nuklearnim i raketnim prijetnjama Sjeverne Koreje, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane iz Seula u petak je izvijestilo da će Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države organizovati simulacijske vježbe u Vašingtonu sljedeće sedmice te redovne proljećne vježbe pod nazivom "Štit slobode" sljedećeg mjeseca u Južnoj Koreji.

Južna Koreja nazvala je u novom dokumentu o odbrani svog sjevernog susjeda "neprijateljem", što je termin koji je upotrijebila prvi put u šest godina, signalizirajući novo zaoštravanje odnosa prema Pjongjangu.

Bonus video: