Stoltenberg: Zapad "s pažnjom prati" kinesko-ruske veze

"Ono što se dešava u Evropi važi za Aziju, ono što se dešava u Aziji važi za Evropu, kazao je Stoltenberg

3164 pregleda 3 komentar(a)
Jens Stoltenberg na konferenciji u Minhenu, Foto: REUTERS
Jens Stoltenberg na konferenciji u Minhenu, Foto: REUTERS

Zapad "pažljivo prati" bilateralne veze između Kine i Rusije, izjavio je danas u Minhenu šef NATO-a Jens Stoltenberg ukazujući na to da rat u Ukrajini ostavlja "svjetske posljedice".

"Pratimo pažljivo veze između Kine i Rusije koje rastu i jačaju. Oni djeluju zajedno, oni organizuju vojne vježbe zajedno, oni organizuju pomorske i vazdušne patrole zajedno, rekao je generalni sekretar NATO-a novinarima.

"I rat u Ukrajini pokazuje da bezbjednost nije regionalna, bezbjednost je svjetska", rekao je Stoltenberg na margini Minhenske bezbjednosne konferencije.

Više od 150 državnih predstavnika okupilo se na trodnevnoj konferenciji posvećenoj pitanjima međunarodne bezbjednosti, koja se održava svake godine u Minhenu. Među njima je i kineski šef diplomatije Vang Ji koji treba da ode u Moskvu posle evropske turneje.

"Ono što se dešava u Evropi važi za Aziju, ono što se dešava u Aziji važi za Evropu. Znamo da Peking pažljivo prati rat u Ukrajini, jer ako predsjednik (Vladimir) Putin tamo pobijedi, to će uticati na računicu i odluke donijete u Pekingu", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je kada se autoritarne vlasti približavaju i više rade zajedno, postaje još važnije da oni koji vjeruju u demokratiju i slobodu budu solidarni unutar NATO-a i sa svojim partnerima širom svijeta.

Vang Ji se u srijedu sreo u Parizu sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i šeficom francuske diplomatije Katerin Kolona. Francuzi su ga ohrabrili da prenese poruke da se Rusija vrati za pregovarački sto i prestane bombardovanje civila, rekao je savjetnik francuskog predsjednika.

Bonus video: