Počinju vojne vježbe Rusije, Kine i Južne Afrike, testiraće i raketu "cirkon"

Dolazak ruske fregate izazvao je polemike u međunarodnoj javnosti pošto je opremljena najnovijim hipersoničnim raketama "cirkon", za koje Rusija tvrdi "da mogu da probiju bilo koju raketnu odbranu na moru i na kopnu". Planirano je da ta raketa bude testirana tokom vježbi

7440 pregleda 4 komentar(a)
Ruska fregata "Admiral Gorškov", Foto: Reuters
Ruska fregata "Admiral Gorškov", Foto: Reuters

Rusija, Kina i Južna Afrika počinju zajedničke vojne vežbe u Indijskom okeanu, kod južnoafričke obale, demonstrirajući bliske veze u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu i napetih odnosa Kine sa Zapadom.

Desetodnevne vježbe, pod nazivom "Mosi II", poklopiće se sa prvom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, a medijima će biti ograničen pristup. Pomorske vježbe "Mosi I" tri zemlje su održale u Kejptaunu 2019. godine.

Ruska fregata "Admiral Gorškov" stigla je u Kejptaun ove nedjelje, sa ispisanim slovima "Z" i "V", koja se koriste kao simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Dolazak ruske fregate izazvao je polemike u međunarodnoj javnosti pošto je opremljena najnovijim hipersoničnim raketama "cirkon", za koje Rusija tvrdi "da mogu da probiju bilo koju raketnu odbranu na moru i na kopnu". Planirano je da ta raketa bude testirana tokom vježbi.

Vježbe počinju u vrijeme zategnutih odnosa Pekinga i Vašingtona poslije obaranja kineskog balona na teritoriji SAD i međusobnih optužbi za špijunažu.

Opozicija u Južnoj Africi kritikovala je vlasti zbog učešća na vježbama, tvrdeći da zemlja time pokazuje da nije neutralna u rusko-ukrajinskom sukobu.

Južna Afrika je među mnogim afričkim zemljama koje imaju prijateljske odnose sa Moskvom i koje su bile uzdržane u Generalnoj skupštini UN prilikom glasanja o rezoluciji kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

I Rusija i SAD traže podršku Južne Afrike od početka rata u Ukrajini, što govori o uticaju te zemlje kao strateškog partnera na afričkom kontinentu. Visoki zvaničnici SAD i Rusije posjetili su nedavno afrički kontinent, a južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa bio je u Bijeloj kući u septembru 2022. godine.

Bonus video: