EU osudila sjevernokorejsko ugrožavanje globalne bezbjednosti

Nuklearni i raketni program Sjeverne Koreje "prijeti svim zemljama i zahtijeva odgovarajuću reakciju Savjeta bezbjednosti UN", kazala je portparolka EU Nabila Masrali

8468 pregleda 4 komentar(a)
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un, Foto: REUTERS
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un, Foto: REUTERS

Evropska unija (EU) osudila je danas Sjevernu Koreju zbog ugrožavanja međunarodnog mira i zatražila reakciju Savjeta bezbjednosti UN jer je ta zemlja tokom dana ispalila interkontinentalnu balističku raketu.

"Današnje sjevernokorejsko ispaljivanje rakete dugog dometa predstavlja opasnu i nepromišljenu akciju koja ugrožava međunarodni i regionalni mir, i bezbjednost", izjavila je portparolka EU Nabila Masrali.

Prema njenim riječima, nuklearni i raketni program Sjeverne Koreje "prijeti svim zemljama i zahtijeva odgovarajuću reakciju Savjeta bezbjednosti UN".

"EU ponovo poziva Sjevernu Koreju da odmah prekine lansiranje balističkih raketa i da se uključi u konstruktivan dijalog sa SAD i Južnom Korejom", rekla je portparolka EU.

Ona je dodala da je jedini put ka trajnom miru i bezbjednosti u regionu da Sjeverna Koreja bude posvećena akcijama koje imaju za "cilj da obezbijede potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva".

Sjeverna Koreja je danas ispalila raketu u trenutku kada se Vašington i Seul pripremaju za zajedničke vojne vježbe simulacije.

Japanske vlasti su saopštile da je raketa pala u vode takozvane "ekskluzivne ekonomske zone" Japana.

Vojne tenzije su porasle na Korejskom poluostrvu 2022. godine, kada je Pjongjang svoj status nuklearne sile nazvao "nepovratnim" i sproveo rekordnu seriju testova naoružanja, među kojima i ispaljivanje interkontinentalnih balističkih raketa.

Bonus video: