Izrael osudio izbacivanje svoje delegacije sa samita Afričke unije

Afrička unija je duboko podijeljena otkako je Izrael dobio status posmatrača 2021. godine poslije dvije decenije diplomatskih napora

5263 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Izrael je osudio izbacivanje svoje posmatračke delegacije sa samita Afričke unije u Adis Abebi, ocijenivši da je to ozbiljno kršenje protokola.

Sudeći po izvještajima pripadnici bezbjednosti su prišli izraelskoj delegaciji, predvođenoj zamjenicom direktora za Afriku Ministarstva spoljnih poslova Izraela Šaron Bar-Li, tokom ceremonije otvaranja u subotu i zatražili da napuste salu, prenose izraelski mediji.

"Izrael s ozbiljnošću gleda na težak incident udaljavanja iz sale Afričke unije ambasadorke Šaron Bar-Li uprkos njenom statusu akreditovanog posmatrača sa pristupnom značkom", saopštio je sinoć Lior Hajat iz Ministarstva spoljnih poslova.

On je dodao da su članovi delegacije saznali da iza tog poteza stoje Južna Afrika i Alžir.

"Žalosno je da je Afrička Unija postala talac malog broja ekstremističkih zemalja poput Alžira i Južne Afrike, vođenih mržnjom i kontrolisanih Iranom. Afričke zemlje bi trebalo da se usprotive takvim akcijama koje nanose štetu samoj Afričkoj uniji i čitavom kontinentu", ocijenio je Hajat.

Afrička unija je duboko podijeljena otkako je Izrael dobio status posmatrača 2021. godine poslije dvije decenije diplomatskih napora.

Prošle godine je ta organizacija odložila debatu o članstvu Izraela i osnovala komitet da se time bavi umjesto nje, a odluka bi trebalo da bude donijeta ove godine.

Na video snimcima jučerašnjeg incidenta vidi se kako su Izraelci posle nekoliko minuta diskusije otišli iz sale u glavnom gradu Etiopije.

Kasno sinoć je Ministarstvo spoljnih poslova Izraela najavilo da će otpravnik poslova ambasade Južne Afrike biti pozvan u narednim danima kako bi mu generalni direktor ministarstva Ronen Levi izrazio protest.

"Nema osnove u pravilima organizacije za pokušaj da se poništi posmatrački status Izraela. Postoji jasna većina koja podržava izraelski posmatrački status u organizaciji", saopštilo je izraelsko ministarstvo.

Afrička unija nije odgovorila na molbu da komentariše incident.

"Oni moraju da podupru svoje tvrdnje", odgovorio je južnoafrički predsednik Siril Ramafoza na pitanje Frans presa o izraelskim optužbama da su Južna Afrika i Alžir odgovorni.

Izraelski status posmatrača izazvao je duboko neslaganje u bloku koji čini 55 zemalja.

Palestinska uprava je više puta pozvala afričke lidere da ukinu izraelsku akreditaciju za Afričku uniju, osuđujući, kako je navedeno "režim aparthejda" te zemlje.

Bonus video: