Blinken: Kina razmatra da Rusiji da oružje i municiju za rat u Ukrajini

Upozorio je da bi ova eskalacija značila "ozbiljne posledice" za Kinu, koja je demantovala da je Moskva od nje zatražila vojnu opremu

9082 pregleda 11 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Kina razmatra da Rusiji da oružje i municiju za rat u Ukrajini, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je rekao za CBS Njuz da kineske kompanije već pružaju „nesmrtonosnu podršku“ Rusiji – a nove informacije sugerišu da bi Peking mogao da pruži „smrtonosnu podršku“, prenosi BBC.

Upozorio je da bi ova eskalacija značila "ozbiljne posledice" za Kinu, koja je demantovala da je Moskva od nje zatražila vojnu opremu.

Kineski predsjednik Si Đinping je saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i tek treba da osudi rusku invaziju – ali je nastojao da ostane neutralan u sukobu i pozvao je na mir.

Blinken je dao intervju nakon sastanka sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem u subotu na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

On je rekao da je tokom sastanka izrazio "duboku zabrinutost" zbog "mogućnosti da Kina pruži smrtonosnu materijalnu podršku Rusiji".

"Zabrinutost koju sada imamo zasnovana je na informacijama da razmatraju pružanje smrtonosne podrške“, rekao je on, ne precizirajući koje informacije su SAD dobile o potencijalnim planovima Kine.

Na pitanje šta iz SAD vjeruju da bi Kina mogla dati Rusiji, rekao je da će to prvenstveno biti oružje i municija, a ukoliko bi Kina to uradila, izazvala bi "ozbiljan problem za nas i naše odnose", dodao je on.

SAD su sankcionisale kinesku kompaniju jer je navodno dala satelitske snimke Ukrajine plaćeničkoj grupi Vagner.

Blinken je za CBS rekao da "naravno da u Kini zaista ne postoji razlika između privatnih kompanija i države", dodajući da su SAD zabrinute zbog toga što Kina pomaže Rusiji da izbjegne sankcije Zapada koje imaju za cilj da oslabe rusku ekonomiju.

Trgovina Kine sa Rusijom raste, a ona je jedno od najvećih tržišta ruske nafte, gasa i uglja. Članice NATO-a, uključujući SAD, šalju u Ukrajinu različito oružje, municiju i opremu, uključujući tenkove.

Oni su prestali da šalju borbene avione, a Blinken je na pitanje da li će pomoći drugim zemljama da to učine kazao da su "bili vrlo jasni da ne treba da se fokusiraju na bilo koji određeni sistem naoružanja“.

On je, međutim, rekao da Zapad mora da obezbijedi Ukrajini ono što joj je potrebno za potencijalnu kontraofanzivu protiv Rusije "u narednim mjesecima“.

Rusija trenutno pokušava da napreduje u istočnim regionima Ukrajine, gdje su se vodile neke od najžešćih borbi tokom rata.

Vang je juče u Minhenu rekao da Kina "nije stajala skrštenih ruku niti je dolivala ulje na vatru" u ratu u Ukrajini, dodavši da će Kina objaviti dokument u kojem izlaže njen stav o rješavanju sukoba.

U dokumentu bi stajalo da se mora poštovati teritorijalni integritet svih zemalja, rekao je on i predložio da "svi počnu mirno da razmišljaju, posebno prijatelji u Evropi, o tome kakve napore možemo da učinimo da zaustavimo ovaj rat“.

On je dodao da postoje "neke snage koje naizgled ne žele da pregovori uspiju, ili da se rat uskoro završi", ali nije rekao na koga misli.

Tokom sastanka Blinken i Vang takođe su razmijenili oštre riječi u vezi sa svađom oko navodnog kineskog špijunskog balona koji je oboren iznad SAD.

Bonus video: