Vašington planira nove sankcije Rusiji, ciljaće ključne industrije

Nove sankcije biće usmjerene na ruski odbrambeni i energetski sektor, finansijske institucije i nekoliko pojedinaca

2530 pregleda 6 komentar(a)
Američki predsjednik Džo Bajden, Foto: Reuters
Američki predsjednik Džo Bajden, Foto: Reuters

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena planira uvesti nove kontrole izvoza i novi krug sankcija Rusiji, ciljajući na ključne industrije, objavio je Bloomberg News, pozivajući se na osobe upoznate s tim pitanjem.

Nove sankcije biće usmjerene na ruski odbrambeni i energetski sektor, finansijske institucije i nekoliko pojedinaca, navodi se u izvještaju. Dodaje se da bi SAD i saveznici takođe mogli razmotriti sprječavanje izbjegavanja i zaobilaženja sankcija kako bi narušili podršku koju Rusija dobija od trećih zemalja, prenosi Hina. Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće nije želio dati komentar kada ga je Rojters kontaktirao.

Predlog Evropske unije za nove sankcije uključuje iranske subjekte za koje se smatra da Rusiji daju bespilotne letjelice i druge vojne zalihe, tehnologije, komponente, teška vozila, elektroniku, navodi se u izvještaju.

Ranije ovog mjeseca Sjedinjene Države izdale su nove sankcije Rusiji koje su bile usmjerene na sedam pojedinaca, uključujući šest Rusa i jednog Ukrajinca, nakon čega je Rusija zabranila ulazak u zemlju za 77 američkih državljana u znak odmazde.

Bonus video: