EU uvela nove sankcije zvaničnicima Irana

Posljednja runda sankcija obuhvatila je ministre Esmailija zbog progona umjetnika i režisera koji nisu podržavali vlasti

1904 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) zamrznula je imovinu i objavila je viznu zabranu iranskom ministru obrazovanja Jusufu Nuriju i ministru kulture Muhamedu Mehdiju Esmailiju u sklopu petog kruga sankcija Iranu.

Prema podacima objavljenim u Službenom glasniku EU, nove mjere usmjerene su protiv 32 pojedinca i dvije firme, poslanika, zvaničnika pravosuđa i zatvorskih službi optuženih za umiješanost u represalije protiv demonstranata.

Iran je prošle godine bio zahvaćen protestima zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini pod policijskim nadzorom nakon hapšenja zbog kršenja islamskog zakona o oblačenju.

Prema podacima UN-a, Iran je uhapsio najmanje 14.000 ljudi nakon protesta. Pogubljene su četiri osobe i smrtne kazne izrečene su za najmanje 18 ljudi.

Posljednja runda sankcija obuhvatila je ministre Esmailija zbog progona umjetnika i režisera koji nisu podržavali vlasti.

Nuri je na crnoj listi zbog hapšenja i progona učenika koji su učestvovali u protestima.

Na novoj listi sankcionisanih su sudije, tužioci i zvaničnici zatvorskih službi.

EU je ranije uvela sankcije za 70 iranskih zvaničnika i firmi zbog obračuna sa demonstrantima, uključujući pripadnike policije za moral, rukovodioce Revolucionarne garde Irana i državnih medija.

Bonus video: