Taksinova kćerka favorit na izborima

Paetongtarn Šinavarta obećava da će završiti posao koji su počeli njen otac i tetka koji su zbačeni u vojnim pučevima na Tajlandu

8003 pregleda 4 komentar(a)
Paetongtarn Šinavatra, Foto: Rojters
Paetongtarn Šinavatra, Foto: Rojters

Oslanjajući se na populističko nasljeđe svoje bogate porodice i ubjedljive izborne pobjede, Paetongtarn Šinavatra iz Tajlanda smatra se kandidatkinjom za pobjedu na predstojećim izborima.

Paetongtarn, 36, vodi žestoku kampanju u oblasti Peu Tai, ruralnom političkom uporištu porodice Šinavarta, nadajući se da će ponovo raspiriti onu vrstu žara koji je doveo njenog oca Taksina i tetku Jingluk na vlast nakon ubjedljivih pobjeda.

Paetongtarn, koja je nova u politici, obećava da će završiti nedovršeni posao započet tokom tri mandata od 2001. godine, koji su svi prekinuti sudskim presudama i vojnim udarima za koje tvrdi da ih je orkestrirao konzervativni establišment Tajlanda.

Tajland
foto: REUTERS

”Uspjeli smo da sve popravimo u prvo godini ali četiri godine kasnije smo zbačeni u puču, stoga postoje stvari koje nijesmo ostvarili”, kazala je Paegtongtarn za Rojters u prvom zvaničnom intervjuu za neki strani medij uoči izbora u maju.

”Izlazimo na svaku binu kako bi objasnili ljudima da naše politike mogu promijeniti njihove živote. Samo kroz stabilne politike ljudski životi se mogu promijeniti na održiv način”, kazala je ona.

Taksina, koji ima crnogorsko državljanstvo, i Jingluk je sa vlasti zbacila vojska 2006. i 2014. godine uprkos tome što je tokom njihovih mandata ostvaren veliki ekonomski rast. Oni oboje žive u egzilu kako bi izbjegli zatvorske kazne za koje njihovi saveznici tvrde da su izrečene kako bi spriječile njihov politički povratak.

Kormilo je predato Paetongtarn, Taksinovoj najmlađoj kćerki, koja nudi isti program u vidu povećanja minimalnih plata, dotacija na komunalije, sistema brze željeznice i infrastrukture za sprečavanje suša i poplava.

Pod sloganom “Razmišljaj krupno, djeluj pametno”, Paetongtarn se obrušila na nepotpune reforme vlada premijera Prajuta Čan-oča kojeg podržava vojska otkad je preuzeo vlast 2014.

Mada tek treba da bude imenovana za kandidatkinju za premijerku, Paetongtarn prema anketama ubjedljivo vodi ispred Prajuta. Ona je za Rojters kazala da je veoma bliska i da se redovno konsultuje sa ocem, koji živi u Dubaiju. Prema njenim riječima njegova najveća briga je to što vodi kampanju dok je sedmom mjesecu trudnoće. “Ali, ja sam dobro”, kazala je ona. “Ovo mi je druga trudnoća. Svjesna sam svog stanja i neću se preforsirati”.

Uprkos popularnosti, Šinavatre su na Tajlandu omražene gotovo u istoj mjeri koliko su i voljene.

Protivnici ih optužuju da su omogućili bogaćenje poslovnih prijatelja i da zamajavaju siromašne rasipničkom populističkom politikom.

Izbori u Tajlandu se pretvaraju u još jednu borbu protiv zaraćenih elita u drugoj po veličini ekonomiji jugoistočne Azije.

Paetongtarn je kazala da nju brinu posljedice borbe za vlast. “Zbog toga svijet na našu zemlju gleda drugačije. Ne žele da trguju sa nama. Naša zemlja je dugo zamrznuta. Puč ne bi smio ponovo da se dogodi. Zemlja mora napredovati i ljudi zaslužuju bolji život”.

Bonus video: