U napadu ekstremista u Burkini Faso poginuo 51 vojnik

Vojna jedinica upala je u zasjedu, potom su poslata pojačanja, a za sada nepoznat broj ranjenih vojnika zbrinut je u bolnici

3405 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U napadu islamskih ekstremista prošle sedmice u Burkini Faso ubijen je 51 vojnik, s obzirom da su pronađena još 43 tijela poginulih, rekli su vojni zvaničnici te zapadnoafričke zemlje.

Vojna jedinica upala je u zasjedu u provinciji Udalan između gradova Deu i Ursi. Potom su poslata pojačanja, a za sada nepoznat broj ranjenih vojnika zbrinut je u bolnici.

Burkina Faso je sedam godina na udaru terorističkih organizacija povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom, usljed čega su hiljade ljudi izgubile živote, gotovo dva miliona je raseljeno, a u zemlji je nastala humanitarna katastrofa.

Nekoliko uzastopnih vlada nije uspijevalo da riješi problem, što je prošle godine dovelo do dva vojna puča. Oba vojna lidera obećala su razračun sa ekstremistima i vraćanje bezbjednosti u zemlju, ali nisu imali naročitog uspjeha u tome.

Posljednji napad se dogodio dok je oko 400 pripadnika francuskih specijalnih jedinica napuštala Burkinu Faso po naređenju vojne hunte. Francuske trupe su po istom scenariju napustile i susedni Mali, gde je takođe na vlasti vojna diktatura.

Premda je broj francuskih vojnika u Burkini Faso manji nego u Maliju, njihov odlazak izaziva bojazni da bi islamski ekstremisti mogli da iskoriste politički nered za svoje potrebe.

Bonus video: