Misterija - šta ugrožava zdravlje diplomata: SAD razmatra zatvaranje ambasade na Kubi

Medicinski je potvrđeno da je 21 državljanin SAD pretrpio oštećenje u Havani. Tilerson je to ranije nazvao "napadima na zdravlje", ali Stejt department sada to naziva samo "slučajevi". Uzrok i krivac nisu utvrđeni
0 komentar(a)
Ambasada SAD, Kuba, Foto: Reuters
Ambasada SAD, Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 16:41h

Državni sekretar SAD Reks Tilerson je danas izjavio da se razmatra zatvaranje američke Ambasade u glavnom gradu Kube, Havani zbog neobjašnjivog ugrožavanja zdravlja tamošnjih diplomata.

Tilerson je rekao da se "to razmatra" i da se zatvaranje Ambasade "preispituje". Rekao je da je "vrlo ozbiljno" pitanje tjelesnog oštećenja koju su pretrpjeli pojedini američki službenici na Kubi.

Tilerson je dodao da je Stejt department vratio kući neke od tih ljudi.

Medicinski je potvrđeno da je 21 državljanin SAD pretrpio oštećenje u Havani. Tilerson je to ranije nazvao "napadima na zdravlje", ali Stejt department sada to naziva samo "slučajevi". Uzrok i krivac nisu utvrđeni.

Tilerson je danas govorio za TV CBS uoči dolaska predsjednika Donalda Trampa na početak Godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN ove nedjelje.

Kanadska televizija Si-Bi-Si (CBC) je u petak objavila da su misteriozni "akustični napadi" na Kubi posljednjih mjeseci ciljali na najmanje pet kanadskih diplomata i njihove porodice.

Početekom avgusta američka i kanadska vlada su priznale da su se mnoge njihove diplomate u Havani žalile na gubitak sluha, migrene i mučninu. Simptomi koji su se pojavili krajem prošle godine i u međuvremenu su nestali, rekli su zvaničnici.

Između pet i deset kanadskih porodica pogođeno je tim napadima, a nekima od njih je bilo potrebno bolničko liječenje, dok su simptomi sada nestali, navela je kanadska javna televizija.

Prethodno je kanadska vlada priznala da je jedan od njenih diplomata na misiji na Kubi imao gubitak sluha.

Kanadsko ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedjelje saopštilo da "ima saznanja o neuobičajenim simptomima koji pogađaju kanadsko i američko diplomatsko osoblje kao i njihove porodice u Havani".

Diplomate su osjećale čudne pojave u svojim kućama krajem 2016. godine, uključujući vibracije tijela ili visok, "probadajući" zvuk, naveo je jedan izvor.

Po kanadskim diplomatama, visoki kubanski zvaničnici nisu za to osumnjičeni, a kubanske vlasti su i sarađivale u kanadskoj istrazi u Havani.

Pisanje medija o tome je u avgustu navelo američki Stejt department da objavi da su te pojave izazvale razne fizičke simptome kod američkog diplomatskog osoblja, i da se to istražuje.

Tada je navedeno da 16 Amerikanaca ima iste simptome, ali je 21. avgusta registrovan novi takav slučaj i broj Amerikanaca na Kubi pogođenih time je porastao na 21.

"Ne znamo ko ili šta je ovo izazvao", rekla je u četvrtak portparolka Stejt departmenta Heder Nauert i ponovila da je istraga u toku.

Predsjednik Kube Raul Kastro je ranije pozvao ambasadora SAD na Kubi da mu prenese da kubanske vlasti ne stoje iza toga, da je zabrinut i on, Kastro, i ponudio saradnju u istrazi.

Američki naučnici i stručnjaci za špijunažu ne uspijevaju da nađu odgovor, a preispitali su niz teoriija: napad ultrazvukom - visoke frekvencije, ili infrazvukom - niske frekvencije, nekakvo novo elektro-magnetno oružje ili neki pokvareni špijunski uređaj.

Međutim, iako te teorije djelimično objašnjavaju poneke od simptoma, ni jedna ne objašnjava sve, a i simptomi se veoma razlikuju od osobe do osobe.

Pošto je sumnja najprije pala na Kubu, ali je njena vlast otvoreno pomogla istragu, posumnjalo se na neki "odmetnuti dio" velike kubanske špijunaže koji se protivi normalizaciji odnosa sa SAD, međutim nema potvrde da je krivac tu.

Američki stručnjaci su posumnjali i na Rusiju, Sjevernu Koreju, Iran, Kinu, Venecuelu, ali ni za jednu od njih nema nikakvih dokaza.

Bonus video: