Kolumbija i Bolivija će tražiti od UN-a uklanjanje lišća koke sa liste zabranjenih supstanci

Listovi koke imaju široku upotrebu u različitim zemljama Latinske Amerike, posebno kod starosjedioca regiona, za liječenje bolova u stomaku i visinske bolesti, kao i u različitim ceremonijama

6476 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Bolivije i njegov zamjenik jedu lišće koke, Foto: Reuters
Predsjednik Bolivije i njegov zamjenik jedu lišće koke, Foto: Reuters

Vlada Kolumbije je saopštila da će sa Bolivijom tražiti Komisiji Ujedinjenih nacija za narkotike da ukloni lišće koke sa svoje liste zabranjenih supstanci i prihvati tradicionalnu upotrebu te biljke.

Predlog koji će predstaviti na sjednici komisije u Beču sredinom marta, je pokušaj uklanjanja stigme sa razgovora o problemu droge, navodi se u saopštenju kolumbijske zamjenice ministra za multilateralna pitanja, Laura Gil.

"Bolivija i Kolumbija smatraju da je trenutak da ponovo stave ovo pitanje na sto", rekla je Gil.

Naglašava da je cilj, "ukloniti list koke – list, a ne kokain, sa liste zabranjenih supstanci", prenosi Rojters.

Listovi koke imaju široku upotrebu u različitim zemljama Latinske Amerike, posebno kod starosjedioca regiona, za liječenje bolova u stomaku i visinske bolesti, kao i u različitim ceremonijama.

Lišće koke
Lišće kokefoto: Reuters

Kolumbijski ljevičarski predsjednik Gustavo Petro, koji je preuzeo dužnost prije nešto više od šest mjeseci je kazao da je rat protiv droge koji su vodile Sjedinjene Američke Države neuspješan i pozvao na novi međunarodni pristup.

Petro i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali su o intenziviranju razmjene obavještajnih podataka i drugim mjerama, ali su i dalje u nesuglasicama oko nekih pitanja poput ekstradicije.

Bolivijski predsjednik Luis Arce rekao je u januaru da će njegova vlada insistirati da se listovi koke uklone sa liste kako bi se mogli komercijalizovati, nakon što je njegov prethodnik Evo Morales dekriminalizovao koku na nacionalnom nivou.

Bonus video: