Vakcina protiv gripa pokazala dobre rezultate u SAD

Stručnjaci su zadovoljni ako je vakcina protiv gripa efikasna od 40 do 60 odsto, ali je jedan od njih na sastanku rekao da je nezadovoljan i ukazao na potrebu za boljim vakcinama

2469 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcina protiv gripa pokazala je neuobičajeno dobre rezultate u sezoni zimskog gripa u SAD, sugerišu rane procjene.

Na jučerašnjem sastanku američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rečeno je da su vakcine efikasnije više od 40 odsto u sprečavanju oboljevanja od virusa gripa kod odraslih u tolikoj mjeri da moraju da odu u ordinaciju, kliniku ili bolnicu.

Stručnjaci su zadovoljni ako je vakcina protiv gripa efikasna od 40 do 60 odsto, ali je jedan od njih na sastanku rekao da je nezadovoljan i ukazao na potrebu za boljim vakcinama.

Godišnje vakcine protiv gripa preporučuju se u SAD za sve starije od šest mjeseci. Prema podacima CDC-a, otprilike polovina djece koja ispunjavaju uslove i nešto manje od polovine odraslih dobili su vakcine protiv gripa u posljednjih nekoliko mjeseci.

Zvaničnici iz CDC-a saopštili su da su stope vakcinacije porasle u poređenju sa 2021-2022, ali su ispod nivoa na kojem su bile prije pandemije korona virusa.

U početku je izgledalo da bi sezona gripa mogla da bude loša. Među decom, stope hospitalizacije zbog gripa bile su visoke u novembru i decembru, kao i prethodnih godina. Prijavljeno je najmanje 111 smrtnih slučajeva djece od gripa.

Dominantni soj gripa je tip virusa koji se obično povezuje sa većim stopama hospitalizacija i smrti, posebno među starijima. U nekim godinama, vakcine su bile praktično neefikasne protiv tog soja kod starijih od 65 godina, ali se vakcina ove sezone pokazala neobično dobro, sa najboljim rezultatima u posljednjih 10 godina.

Bonus video: