Izrael: Oman će dozvoliti prelete izraelskih aviona

To se smatra još jednim znakom bližih odnosa između Izraela i nekih arapskih zemalja

3971 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen izjavio je danas da je Oman, arapska zemlja Zaliva, odlučila da dozvoli izraelskim avionima da lete kroz njen vazdušni prostor.

To se smatra još jednim znakom bližih odnosa između Izraela i nekih arapskih zemalja.

Uprava civilne avijacije Omana je na Tviteru potvrdila da je "vazdušni prostor Sultanata otvoren za sve prevoznike koji ispunjavaju zahtjeve uprave za prelet", a Izrael nije direktno pomenut.

Odluci Omana je prethodio sličan korak Saudijske Arabije prošle godine. Ona će skratiti daljinu leta između Izraela i Azije.

"Ovo je značajna i istorijska odluka za ekonomiju Izraela i izraelske putnike", rekao je ministar Koen i dodao da su SAD uključene u odluku.

Oman i Izrael održavaju tajne veze godinama, a 2018. je premijer Izraela Benjamin Netanjahu bio u iznenadnoj poseti toj zemlji, prvoj te vrste posle više od dvije decenije.

Ipak Oman nije među četiri zemlje koje su 2020. zahvaljujući posredovanju SAD normalizovale odnose s Izraelom u okviru takozvanih Sporazuma Avram.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, te Maroko i Sudan su pristali da normalizuju odnose s Izraelom na osnovu sporazuma.

Sultanat već dugo ima ulogu u pregovorima između Izraela i Palestinaca, mada ne tako značajnu.

Oman koji se nalazi na jugoistočnom kraju Arabijskog poluostrva, a graniči se sa Saudijskom Arabijom na sjeveru i Iranom na istoku je takođe dugo posredovao u regionu, odlučivši da ostane po strani rivaliteta dvije regionalne sile.

Ta zemlja je takođe bila posrednik između SAD i glavnog izraelskog neprijatelja Irana i domaćin tajnim pregovorima koji su na kraju doveli do iranskog nuklearnog sporazuma sa velikim silama 2015. godine i doprinijele oslobađanju zatvorenika i taoca koje su držale oružane grupe.

Početkom ove nedelje Oman je bio domaćin predsjedniku Sirije Bašaru al Asadu koji je prvi put optutovao u inostranstvo posle zemljotresa koji je pogodio njegovu zemlju 6. februara.

Bonus video: