SAD na godišnjicu invazije uvele nove sankcije i tarife Rusiji

Cilj najnovijeg poteza, preduzetog u koordinaciji sa saveznicima iz Grupe 7 (G7), je da se kazni 250 pojedinaca i firmi, uvedu finansijske blokade bankama, trgovcima oružjem i tehnološkim kompanijama povezanim sa proizvodnjom oružja

3245 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Države su u petak objavile novu rundu sankcija ruskim preduzećima, bankama, proizvođačima i pojedincima, a na meti su bili entiteti koji su pomagali Rusiji da izbjegne kaznene mjere koje su joj već uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Ruski rudarsko-metalurški sektor je među entitetima kojima su uvedene neke od "najznačajnijih sankcija do sada", saopšteno je iz američkog Sekretarijata za finansije.

Cilj najnovijeg poteza, preduzetog u koordinaciji sa saveznicima iz Grupe 7 (G7), je da se kazni 250 pojedinaca i firmi, uvedu finansijske blokade bankama, trgovcima oružjem i tehnološkim kompanijama povezanim sa proizvodnjom oružja. Takođe su sankcionisani oni koji izbjegavaju sankcije u zemljama od Ujedinjenih Arapskih Emirata do Švajvcarske.

Iz Stejt departmenta je na prvu godišnjicu ruske invazije saopšteno da su uvedene sankcije protiv više od 60 najviših ruskih zvaničnika, među kojima su ministri i regionalni lideri, kao i preduzeća koja upravljaju programom za nuklearno naoružanje.

Kažnjen je i niz ruskih zvaničnika, entiteta i pojedinaca koji su prema navodima američkih vlasti bili umiješani u krađu ukrajinskog žita. Uvedene su i restrikcije na izdavanje viza za više od 1.200 pripadnika ruske vojske.

Među sankcionisanim zvaničnicima su viši saradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, zatim Olga Skabejeva - jedna od vodećih propagandista na državnoj televiziji, te Oleg Romanenko, koji je imenovan za upravnika ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju su ruska snage zauzele tokom invazije.

"I dalje smo riješeni da podržavamo ukrajinski narod i udvostručavamo napore da promovišemo odgovornost za rat Kremlja", poručio je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken.

Sankcijama se blokira sva američka imovina u vlasništvu kažnjenih pojedinaca i entiteta ili ona koju u njihovo ime kontrolišu američki državljani.

U ruskom ratu su poginule desetine hiljada civila i vojnika, milioni su bili primorani da napuste domove, a sela i gradovi su razoreni.

Predsjednik SAD Džo Bajden takođe je potpisao ukaz o povećanju tarifa na ruske proizvode koje Amerika uvozi. To će dovesti do povećanja tarifa na više od 100 ruskih metala, minerala i hemijskih proizvoda vrijednih oko 2,8 milijardi dolara za Rusiju.

Iz Bijele kuće u petak je takođe saopšteno da će SAD od 10. marta uvesti tarifu od 200 odsto na alumunijum i aluminijumske proizvode iz Rusije. Ruski aluminijum proizvodi kompanija Rusal i čini 6 odsto globalnih zaliha. Izvoz u SAD činio je 7 odsto prihoda Rusala u prvoj polovini 2022. godine. Ruski aluminijum predstavlja samo mali dio američkih zaliha.

Međutim, analitičari navode da ako se Rusija odluči na uzvratne mjere, da bi to potencijalno moglo da ograniči izvoz nikla ili paladijuma koji su važni za američki uvoz.

"Naše sankcije imaju i kratkoročne i dugoročne posljedice, koje se odražavaju u problemima s kojima se Rusija suočava da proizvede više oružja, kao i u njenoj izolovanoj ekonomiji. Naši potezi zajedno sa našim partnerima iz G7 pokazuju da ćemo biti uz Ukrajinu koliko god je potrebno", navela je u saopštenju sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Jelen prisustvuje sastancima ministara finansija G20 u Indiji. U petak je visokim ruskim zvaničnicima, koji prisustvuju sastancima, poručila da "ih njihov dalji rad za Kremlj čini saučesnicima u Putinovim zvjerstvima".

"Odgovorni su za gubitak života u Ukrajini i za štetu nanesenu globalno", istakla je Jelen.

Na spisku sankcionisanih u petak su desetak finansijskih institucija, među kojima je i najveća banka koja nije u državnom vlasništvu, zatim uvoznici mikroelektronike i proizvođači karbonskih vlakana, jednog od ključnih materijala za odbrambene sisteme.

Takođe je imenovano više od 30 pojedinaca i firmi navodno povezanih sa ruskim naporima da izbjegne sankcije. Među njima su švajcarsko-italijanski biznismen Volter Moreti i njegov biznis, Nurmurad Kurbanov, rusko-turkmenski trgovac oružjem koji je navodno zastupao ruske i bjeloruske vojne firme u inostranstvu, te ruski biznismen Aleksandr Jevgenijevič Udodov, bivši zet ruskog premijera Mihaila Mišustina.

Najmanje 30 zemalja, koje predstavljaju više od polovine svjetske ekonomije, već je uvelo oštre sankcije ruskoj ekonomiji, zbog čega je Rusija najviše sankcionisana država u svijetu.

Uvedena u i ograničenja na cijene ruske nafte i dizela, zamrznuta sredstva ruske centralne banke, te ograničen pristup SWIFT-u, sistemu za globalne finansijske transakcije.

Zapad je direktno sankcionisao oko 2.500 ruskih firmi, vladinih zvaničnika, oligarha i njihovih porodica. Zbog sankcija im je blokiran pristup američkim bankovnim računima i finansijskim tržištima, zabranjeno da posluju sa Amerikancima, da putuju u SAD, i mnogo više.

Posle godinu dana, kontrole izvoza i finansijske sankcije po svemu sudeći postepeno urušavaju ruske industrijske kapacitete, iako su prihodi od izvoza nafte i drugih energenata prošle godine omogućili Rusiji da nastavi da finansira katastrofalni rat u Ukrajini.

Na sastanku G20 u petak, britanski ministar finansija Džeremi Hant poručio je da "posao još nije gotov", dok je njegov francuski kolega Bruno Le Mer istakao da su "naše sankcije snažne, efikasne i pogađaju i smanjuju sve prihode Rusije".

Zaplijena imovine ruskih oligarha

Američki tužioci saopštili su u petak da su podnijeli zahtjev za konfiskaciju šest nekretnina u Njujorku i Floridi, koje navodno pripadaju sankcionisanom ruskom oligarhu, a odvojeno je podignuta i optužnica protiv ruskog državljanina za nelegalni izvoz kontraobavještajne opreme.

"Koliko god bude potrebno, Sekretarijat za pravosuđe će stajati uz naše ukrajinske i međunarodne partnere u odbrani pravde i vladavine prava", saopštio je sekretar za pravosuđe Merik Garland.

Federalni tužioci na Menhetnu saopštili su da su podnijeli civilnu tužbu za zaplijenu imovine ukupne vrijednosti 75 miliona dolara za koju se navodi da je u vlasništvu Viktora Vekselberga, koga su SAD sankcionisale 2018. godine zbog navodnog ruskog miješanja u američke izbore 2016, a zatim ponovo 2022. godine zbog veza sa Putinom posle invazije na Ukrajinu.

Dvije nekretnine - stan u Njujorku i kuću u Sautemptonu u državi Njujork - prošle godine su pretresli agenti FBI i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost.

U međuvremenu, Ilja Balakaev - stanovnik Moskve - optužen je da je američku opremu davao ruskoj obavještajnoj službi, kao i jednom sjevernokorejskom zvaničniku, i time prekršio američke sankcije.

Bonus video: