Kina iznijela stavove o ratu u Ukrajini, ali ne i predloge

U jednoj od tačaka navodi se poštovanje suvereniteta svih zemalja

7974 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineska vlada pozvala je Rusiju i Ukrajinu da nastave dijalog i ukazala da se treba suprotstaviti prijetnji nuklearnog oružja, navodi se u dokumentu od 12 tačaka koji je Peking objavio danas, na samu godišnjicu početka ruske invazije na Ulkrajinu.

"Sve strane treba da podrže Rusiju i Ukrajinu da što prije obnove direktan dijalog" u cilju "mirnog rješenja", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Dokument pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize" objavljen je danas na sajtu ministarstva.

U dokumentu se navodi sljedećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rješavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbjednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdijevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

Poslije svake tačke slijedi paragraf koji objašnjava stav Kine, ali ne daje konkretne predloge o tome na koji način bi kineski stavovi trebalo da se postignu.

U dokumentu kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, prenio je CNN.

Kina želi da spriječi da kriza u Ukrajini izmakne kontroli i napominje da su dijalog i pregovori jedini održivi načini za rješavanje sukoba, navodi se u dokumentu.

Kina je pozvala na prekid vatre i postepenu deeskalaciju i ublažavanje situacije, prenio je Rojters.

"Sukob i rat nikome ne koriste. Sve strane moraju ostati racionalne i uzdržane, da izbjegavaju raspirivanje plamena i zaoštravanje tenzija i spriječe dalje pogoršanje krize ili čak izmicanje kontroli", navodi se u saopštenju.

Peking je zauzeo jasan stav protiv svakog mogućeg pribjegavanja nuklearnom oružju.

"Nuklearno oružje se ne smije koristiti i nuklearni rat se ne smije voditi. Treba se suprotstaviti prijetnji ili upotrebi nuklearnog oružja", navodi se u dokumentu.

Kina je takođe apelovala na Rusiju i Ukrajinu da izbjegavaju napade na civile.

"Strane u sukobu moraju striktno da poštuju međunarodno humanitarno pravo, da izbjegavaju napade na civile ili civilne zgrade", saopštilo je kinesko ministarstvo.

Rat u Ukrajini je osjetljivo pitanje za Peking zbog višegodišnjih jakih diplomatskih i ekonomskih veza koji ima sa Moskvom i zajedničkog interesa u protivteži Vašingtonu.

Bonus video: