Svijet želi primjenu Pariskog sporazuma, SAD napravile zaokret

"Kako je predsjednik Tramp više puta ponovio, SAD se povlače iz sporazuma osim ako budemo mogli da dodamo povoljnije uslove za našu zemlju"
0 komentar(a)
Pariz Vrućina, Foto: Reuters
Pariz Vrućina, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 07:21h

Ministri za životnu sredinu tridesetak zemalja odlučno su nastavili rad na primjeni Pariskog sporazuma o klimi dok su SAD ponovo napravile zaokret nakon što se činilo da su omekšale svoje stavove.

"Srećni smo zbog uspješnog sastanka i potvrde da je Pariski sporazum nepovratan i da oko njega nema razgovora", rekla je kanadska ministarka za klimatske promjene Ketrin Mekena na završnoj konferenciji za novinare u Montrealu.

To je bila poruka upućena SAD, koje su u vrijeme predsjednika Baraka Obame 2015. potpisale sporazum a sadašnji predsjednik Donald Tramp u junu objavio istupanje. Sporazum je potpisalo više od 200 zemalja.

Da bi se ispunio vremenski zadat raspored, uzdrman odlukom SAD, Evropska unija, Kanada i Kina su preuzele vođstvo i izrazile želju da se ostvari veći napredak.

Američka delegacija je najprije nastupila mekše prije nego što je iz Vašingtona ponovljen raniji stav.

Evropski komesar za klimatsku akciju Migel Arias Kanjete je prenio da mu je američki predstavnik Everet Ajzenštat iznio stav da SAD "neće ponovo pregovarati o sporazumu ali bi mogle da razmotre uslove pod kojim bi sporazum primijenile.

"Niko ne dovodi u pitanje Pariski sporazum a čak i SAD su potvrdile da je on nepovratan i da, sljedstveno tome, neće o njemu ponovo pregovarati", naveo je i francuski ministar ekologije Nikola Ilo.

Međutim, sinoć je stigao i odgovor iz Bijele kuće da "nema nikakve promjene stava SAD u vezi sa Pariskim sporazumom".

"Kako je predsjednik Tramp više puta ponovio, SAD se povlače iz sporazuma osim ako budemo mogli da dodamo povoljnije uslove za našu zemlju", rekla je portparolka Sara Hakabi Sanders.

To, ipak, ne brine previše jer, po riječima Nikole Iloa, američke savezne države poput Kalifornije, veliki gradovi kao i "veliki i mali ekonomski igrači mogu svojom dinamičnošću nadomjestiti usporavanje" do kog može doći zbog "stava administracije američkog predsjednika".

Ova ministarska konferencija se održava tačno 30 godina nakon potpisivanja Protokola iz Montreala o zaštiti ozonskog omotača.

Taj prvi značajni sporazum o životnoj sredini je predviđao "eliminaciju više od 99 odsto supstanci koje slabe ozonski omotač", navela je Ketrin Mekena i navela da će do kraja ovog vijeka taj omotač biti potpuno obnovljen.

Bonus video: