Svjetska banka: Zemljotresi u Turskoj napravili štetu od više od 34 milijarde dolara

Ta institucija je navela da procjena ne uzima u obzir troškove rekonstrukcije, koji su vjerovatno dvostruko veći. Takođe se ne uzima u obzir šteta pričinjena u sjevernom dijelu Sirije, koji je pogođen zemljotresima

3772 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zemljotres magnitude 7,8 stepeni i brojni naknadni potresi koji su potresali jug Tursku od 6. februara izazvali su štetu veću od 34 milijarde dolara, procijenila je danas Svjetska banka.

Ta institucija je navela da procjena ne uzima u obzir troškove rekonstrukcije, koji su vjerovatno dvostruko veći. Takođe se ne uzima u obzir šteta pričinjena u sjevernom dijelu Sirije, koji je pogođen zemljotresima.

"Ta katastrofa nas podsjeća da se Turska nalazi u području visoke seizmičke aktivnosti i da je neophodno ojačati otpornost i privatne i javne infrastrukture. Svjetska banka je posvećena podršci turskim naporima u tom pravcu", navodi se u saopštenju i dodaje da su procjene o poslednjim naknadnim potresima još u toku.

Oko 10.000 naknadnih potresa dogodilo se od 6. februara u Turskoj, prema podacima turske javne agencije za upravljanje katastrofama.

U Turskoj i Siriji je stradalo više od 48.000 ljudi.

Bonus video: