Tajvan objavio da je Kina poslala 25 aviona i tri broda ka njenoj teritoriji

Tajvan je odgovorio raspoređivanjem vojnika, slanjem brodova na odbrambene pozicije i alarmiranjem obalskih raketnih odbrambenih sistema

5340 pregleda 1 komentar(a)
Vojska Tajvana (ilustracija), Foto: Reuters
Vojska Tajvana (ilustracija), Foto: Reuters

Kina je danas poslala 25 borbenih aviona i tri ratna broda ka Tajvanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana.

U saopštenju se navodi da je 19 kineskih aviona prešlo u zonu protivvazdušne odbrane Tajvana, a da su brodovi nastavili da djeluju u Tajvanskom moreuzu.

Tajvan je odgovorio raspoređivanjem vojnika, slanjem brodova na odbrambene pozicije i alarmiranjem obalskih raketnih odbrambenih sistema.

Peking izvodi takve upade skoro svakodnevno, navodi AP, kao deo takozvane taktike "sive zone" koja ima za cilj da zastraši protivnika i troši opremu Tajvana, iscrpljuje osoblje i degradira javni moral.

Kina smatra da je Tajvan, sa 23 miliona stanovnika, jedna od njenih provincija, koja će biti pripojena silom ako bude potrebno.

Odnosi između Pekinga i Tajpeja, koji su i ranije bili napeti, naglo su se pogoršali 2022. godine, a Peking je povećao vojne manevre oko ostrva.

Današnji upad je bili relativno skroman u odnosu na to kada je tokom vikenda obeležavanja Dana državnosti u Kini 2021. godine Peking poslao 149 vojnih aviona jugozapadno od Tajvana u formacijama za napad.

Bonus video: