NAPAD U PROVINCIJI DEIR EZOR?

FDS: Ruska i režimska avijacija nas napale; Rusija: To nije moguće, zašto bismo bombardovali sami sebe?

Ovo je prvi put da FDS tvrde da su bili mete ruskog bombardovanja
2 komentar(a)
Sirijske demokratske snage, Foto: Reuters
Sirijske demokratske snage, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.09.2017. 15:46h

Sirijske demokratske snage (FDS), savez antidžihadističkih boraca koji ima podršku SAD, optužile su danas sirijsku vladu i Rusiju da su iz vazduha napali njihove položaje na istoku Sirije.

Ovo je prvi put da FDS tvrde da su bili mete ruskog bombardovanja.

Napadi su se odigrali u provinciji Deir Ezor, posljednjoj koja je u rukama Islamske države u Siriji, gde i vlada i FDS izvode ofanzivu da bi istjerali džihadiste.

"Ruska i režimska avijacija je jutros napala naše snage u industrijskoj zoni sjeveroistočno od grada Deir Ezor. Šest boraca je ranjeno. U trenutku kada naše snage ostvaruju velike pobjede u Raki i Deir Ezoru neki žele da spriječe naše napredovanje", navodi se u saopštenju FDS.

Ruska armija u Siriji je ubrzo demantovala tu tvrdnju.

"To nije moguće. Zašto bismo bombardovali sami sebe?", zapitao je Igor Konašenkov, portparol ruskih snaga u ruskoj vojnoj bazi Hmeimim, na sredozemnoj obali Sirije.

Ofanziva snaga sirijske vlade uz podršku ruske avijacije je koncentrisana na grad Deir Ezor, dok se arapski i kurdski borci iz FDS uz američku podršku bore na istoku provincije.

Kada su objavili ofanzivu u provinciji Deir Ezor, FDS je iznijela uvjeravanja da neće biti koordinacije na vladinim snagama.

Ipak, prema međunarodnoj koaliciji, postoji zona "beskonfliktne linije" da bi se izbjegli incidenti među brojnim učesnicima u sukobu.

Rat u Siriji traje od 2011. i odnio je više od 330.000 žrtava.