Kina i Bjelorusija izuzetno zainteresovane za mir u Ukrajini

Lukašenko je rekao da "u potpunosti podržava inicijativu o međunarodnoj bezbjednosti" koju je iznijela Kina. Si je dodao da zemlje "treba da prekinu politizaciju" svjetske ekonomije i da "postupaju u cilju prekida vatre, prekida rata i u cilju mirnog rješenja" sukoba

3672 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Lideri Kine i Bjelorusije, Si Đinping i Aleksandar Lukašenko, izrazili su izuzetno veliko interesovanje za mirno rješenje sukoba u Ukrajini.

Si i bjeloruski lider Lukašenko koji je bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina izdali su saopštenje poslije razgovora u Pekingu, javio je jutros BBC.

Lukašenko je rekao da Bjelorusija "u potpunosti podržava" plan Pekinga za okončanje rata u Ukrajini.

Kina i Bjelorusija su "izrazile duboku zabrinutost" zbog sukoba i pokazali "izuzetno veliko interesovanje za što skorije uspostavljanje mira u Ukrajini", javila je bjeloruska državna novinska agencija Belta.

Lukašenko je pomogao ruskom lideru u ratu u Ukrajini, a neki analitičari vide njegovo putovanje u Peking kao još jedan znak zbližavanja Kine sa Rusijom i njenim saveznicima, navodi BBC.

Povezani članci

02. Mart 2023.

Kina ne doprinosi miru u Ukrajini

Bjeloruski lider je pohvalio mirovni plan Kine.

Lukašenko je rekao da "u potpunosti podržava inicijativu o međunarodnoj bezbjednosti" koju je iznijela Kina, objavili su saradnici bjeloruskog predsjednika.

Kineski lider je pozvao na odbacivanje "mentaliteta hladnog rata", navodi se u saopštenju poslije sastanka sa Lukašenkom.

Si je dodao da zemlje "treba da prekinu politizaciju" svjetske ekonomije i da "postupaju u cilju prekida vatre, prekida rata i u cilju mirnog rješenja" sukoba.

Lukašenkova posjeta Kini uslijedila je nakon unaprjeđenja statusa odnosa Kine i Bjelorusije u septembru, nekoliko mjeseci poslije pokretanja rata u Ukrajini.

Bonus video: