Članice G20, izuzev Rusije i Kine, osudile rat u Ukrajini

Održan sastanak ministara spoljnih poslova G20 u Nju Delhiju

5863 pregleda 5 komentar(a)
Kineski šef diplomatije Ćin Gang i indijski kolega Subrahmanjam Džaišankar, Foto: Reuters
Kineski šef diplomatije Ćin Gang i indijski kolega Subrahmanjam Džaišankar, Foto: Reuters

Većina članica G20 snažno je osudila rat u Ukrajni, a jedino se s time nisu složile Rusija i Kina, saopštila je predsjedavajuća Indija, poslije sastanka ministara spoljnih poslova G20 u Nju Delhiju.

Indijski završni dokument uglavnom se drži rječnika sličnog onom od prošle sedmice, izdatog poslije sastanka finansijskih lidera G20, prenosi Rojters.

I tokom tog sastanka u Bangaloru prošle sedmice, Rusija i Kina se nisu složile da se u završnom saopštenju osudi rat, navodi britanska novinska agencija.

Indijski mediji prenijeli su kako ministri spoljnih poslova zemalja G20 nisu mogli da se dogovore oko zajedničkog saopštenja zbog oštrih nesuglasica oko rata u Ukrajini, uprkos pokušajima domaćina Indije da se postigne konsenzus, navodi Tanjug.

Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Džaišankar rekao je na konferenciji za novinare da je na sastanku bilo "nesuglasica zbog ukrajinskog konflikta", ali da je postojala jednoglasna saglasnost da se osudi terorizam.

Više diplomata izjavilo je da su postojale duboke podjele između Zapada, predvođenog Amerikom, sa jedne strane, i Rusije i Kine, sa druge strane, navodi Tanjug.

Indijski mediji ukazuju da se Kina pridružila Rusiji, ne želeći da se u završnom saopštenju pominje rat u Ukrajini. Ističe se da su obje zemlje bile jedine koje se nisu složile da se izda saopštenje u kojem se od Rusije zahtijeva "totalno i bezuslovno povlačenje sa ukrajinske teritorije".

Bonus video: