Bajden će 10. maja primiti predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen

Dvoje zvaničnika će, kako je saopšteno, razgovarati o podršci Ukrajini, klimatskim pitanijma, energetskom snabdijevanju Evrope i načinima da se odgovori na izazove koje predstavlja Kina

3914 pregleda 2 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden će u petak 10. marta primiti predsjednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, saopštila je Bijela kuća.

Dvoje zvaničnika će, kako se navodi, razgovarati o podršci Ukrajini, klimatskim pitanijma, energetskom snabdijevanju Evrope i načinima da se odgovori na izazove koje predstavlja Kina.

Oboje će se osvrnuti na snažnu saradnju između SAD i Evropske unije u podršci Ukrajine, i kazniti Rusiju, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Na dnevnom redu su i razgovori o koordinaciji SAD i EU u "borbi protiv klimatske krize putem investicija u čistu energiju, preko sigurnih lanaca snabdijevanja".

Iza te rogobatne rečenice krije se trenutna transatlantska tema neslaganja, navodi Frans pres.

Veliki investicioni planovi za energetsku tranziciju SAD, usvojeni na Bajdenovu inicijativu, otvoreno favorizuju "Made in America" na primjer za električna vozila, i na meti su jakih kritika nekih evropskih zemalja.

Oni će, takođe razgovarati o inicijativa pokrenutim da se smanji evropska zavisnost od ruskih energenata.

Na kraju, kako se navodi, razgovaraće se o drugim temama međunarodne bezbjednosti, uključujući zajednički rad da se odgovori na izazove koje predstavlja Kina.

Bonus video: