WWF obilježava Svjetski dan divljih vrsta kroz digitalnu kampanju

Ove godine, tema Svjetskog dana divljih vrsta je "Partnerstvo za očuvanje divljeg svijeta"

2588 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) objavila je da će danas, na Svjetski dan divljih vrsta, digitalna kampanja WWF-a #WorldWithoutNature (Svijet bez prirode) ujediniti neke od najpopularnijih svjetskih brendova u protestu protiv planete bez prirode.

Kao dio kampanje, brendovi, organizacije civilnog društva i sportska udruženja širom svijeta ukloniće slike prirode sa svojih zaštitnih znakova na vebsajtovima i digitalnim platformama i objaviće svoju podršku koristeći #WorldWithoutNature.

Tako će i oni proširiti svijest o gubitku prorode i biodiverziteta time što će se publika alarmirati da dobro osmotri dobro poznati logo koji će samo na jedan dan biti bez prepoznatljivih slika divljih životinja i prirode.

Ove godine, tema Svjetskog dana divljih vrsta, koji se obijleževa kako bi se podigla svijest o svjetskim divljim životinjama i biljkama, je "Partnerstvo za očuvanje divljeg svijeta".

Podsjeća se da je u oktobru 2022. WWF objavio najnoviji Izveštaj o stanju planete u kome se nalaze zapanjujući podaci o smanjenju populacija divljih vrsta za 69 odsto u manje od pedeset godina.

WWF je upozorio da kontinuirana prekomjerna eksploatacija divljih vrsta i uništavanje njihovih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta, koji u velikoj meri utiče na društvene i ekonomske rizike, odnosno na katastrofalne posledice po planetu.

Nakon toga, svijet se obavezao da će zaustaviti i preokrenuti gubitak prirode do 2030. u okviru Globalnog dogovora o biodiverzitetu, usvojenog od strane 196 zemalja u decembru 2022. na COP15 – dogovoru čijem sprovođenju sada WWF insistira kod vlada, poslovnih i finansijskih institucija.

"Želimo da ovogodišnji #WorldWithoutNature učini da građani naše zemlje razmisle dva puta o ljepotama prirode koju smo predugo uzimali zdravo za gotovo, a koja nam previše brzo nestaje pred očima. Treba nam da što više ljudi podrži naše napore da zaustavimo i preokrenemo gubitak prirode do 2030. Iz tog razloga smo se obratili brojnim kompanijama da pokažu kako bi izgledao svijet bez prirode", istakao je menadžer za odnose sa korporacijama u WWF Adriji Uroš Delić.

WWF-ova digitalna kampanja #WorldWithoutNature originalno je potekla iz "One minute Briefs", onlajn zajednice kreativaca i dizajnera pod okriljem "Banke kreativnosti".

Bonus video: