Godišnje zasjedanje kineskog parlamenta, premijer želi "mirno ujedinjenje s Tajvanom"

Kina bi morala poštovati predanost tajvanskog naroda konceptu suverenosti, demokratije i slobode, saopštila je jutros vlada na Tajvanu

11623 pregleda 6 komentar(a)
Kineski premijer Li Kećijang, Foto: Reuters
Kineski premijer Li Kećijang, Foto: Reuters

Kina je za ovogodišnji ekonomski rast postavila nizak cilj od oko pet odsto, pokazao je izvještaj kineske vlade objavljen na početku godišnjeg zasjedanja kineskog parlamenta.

Kineski BDP porastao je prošle godine za samo tri odsto, što je jedan od najslabijih rezultata u posljednjim decenijama, smanjen pod pritiskom mjera uvedenih zbog Kovida-19, krize u nekretninskom sektoru, gušenja privatnog preduzetništva i smanjene potražnje za kineskim izvozom.

U izvještaju na početku zasjedanja, koje će trajati do 13. marta, premijer Li Kećijang naglasio je potrebu za ekonomskom stabilnošću i povećanjem potrošnje, postavljajući kao cilj otvaranje oko 12 miliona radnih mjesta u gradovima ove godine, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnji cilj od 11 miliona, prenosi Hina.

"Prioritet nam moraju biti oporavak i povećanje potrošnje", rekao je Li u govoru na početku zasjedanja koji je trajao nešto manje od sata, te dodao da se "prihodi stanovnika gradova i sela moraju ojačati kroz višestruke kanale".

Predsjednik Si Đinping i premijer Li Kećijang
Predsjednik Si Đinping i premijer Li Kećijangfoto: Reuters

Ovogodišnji cilj rasta od oko pet odsto niži je od prošlogodišnjeg cilja koji je bio oko 5,5 odsto.

Povećanje budžeta za vojsku za 7,2 odsto

U ovoj godini Kina planira povećati budžet za vojsku za 7,2 odsto, što je neznatno više u odnosu na prošlu godinu, dok premijer Li istovremeno traži jačanje spremnosti na borbu kineskih oružanih snaga.

Peking, kako je najavljeno, za odbranu namjerava potrošiti 225 milijardi dolara, a kao ni proteklih godina nisu iznijete pojedinosti, nego samo ukupan iznos i stopa povećanja.

Govoreći o kineskim oružanim snagama, Li je rekao da bi trebalo više da se posvete uvježbavanju u uslovima borbe i povećati borbenu spremnost.

"Naše oružane snage, usresređene na obilježavanje stogodišnjice Narodne oslobodilačke vojske u 2027. godini, morale bi se pripremati za vojne operacije i jačati borbenu spremnost", rekao je Li.

Kina ima najveću vojsku na svijetu i njen razvoj i strateške namjere Pekinga uzrok su za zabrinutost u regiji i u Vašingtonu.

Peking redovno tvrdi da za vojsku i odbranu izdvaja razmjerno nizak postotak BDP-a te da kritičari Kinu žele proglasiti prijetnjom svjetskom miru.

Oružane snage morale bi razviti nove vojne strateške smjernice, posvetiti više energije uvježbavanju u uslovima borbe i pojačati rad vojske u svim smjerovima, dodao je Li.

"Mirno ponovno ujedinjenje" s Tajvanom

Govoreći o Tajvanu, kineski premijer rekao je da bi Kina morala podsticati miroljubiv razvoj odnosa s Tajvanom i predložiti proces kineskog "mirnog ponovnog ujedinjenja", ali i preduzeti odlučne korake da se usprotivi nezavisnosti Tajvana.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan njena teritorija, pojačala je vojnu aktivnost u blizini ostrva tokom protekle tri godine, reagujući na ono što naziva "tajnim dogovorom" između Tajpeja i Vašingtona, glavnog međunarodnog dobavljača oružja za Tajvan.

Li je rekao da Peking i dalje istraje na načelu "jedne Kine", po kojemu je Tajvan dio Kine, prenosi Hina.

Vlada bi trebalo da "preduzme odlučne korake i usprotivi se tajvanskoj nezavisnosti i podsticati ponovno ujedinjenje", rekao je Li na početku zasjedanja na kojem učestvuje 2.948 delegata.

Tajvanska predsjednica Cai Ing-ven više je puta nudila razgovore s Kinom, koja ih je odbijala tvrdeći da je ona separatistkinja.

Tajvanska vlada oštro se protivi kineskim pretenzijama i tvrdi da samo stanovnici toga ostrva, kojih je oko 23 miliona, mogu odlučiti o svojoj budućnosti.

Tajvan reagovao na izjave kineskog premijera

Kina bi morala poštovati predanost tajvanskog naroda konceptu suverenosti, demokratije i slobode, saopštila je jutros tajvanska vlada.

Kina bi morala poslove s Tajvanom rješavati pragmatično na racionalan i ravnopravan način s uzajamnim poštovanjem, saopštilo je tajvansko vijeće za odnose s Kinom, prenosi Hina.

Bonus video: