U Iranu misteriozno trovanje učenica

Ukupno je, prema zvaničnom broju, u posljednja tri mjeseca prijavljeno nekoliko stotina slučajeva trovanja gasom u više od 52 ustanove

8563 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Slučaj otrovanih učenica i dalje izaziva zabrinutost u Iranu, gdje su u nekoliko regiona navedeni novi slučajevi, dok je porijeklo trovanja misteriozno.

Iz dana u dan ponavlja se da učenice ženskih škola osjete "neprijatne" ili "nepoznate" mirise, a zatim imaju mučninu, kratak dah i vrtoglavicu. Neke od njih su nakratko bile u bolnici, ali ni jedna do sada nije teže pogođena.

Danas su prijavljena nova trovanja u dvije srednje škole za djevojčice u gradovima Abhar na zapadu, i Ahvaz na jugozapadu, kao i u osnovnoj školi u Zandžanu na zapadu, prenijela je iranska agencija Isna, pozivajući se na zdravstvene ustanove.

Učenice su otrovane i u školama u svetom gradu Mašhadu na sjeveroistoku, Širazu na jugu i Isfahanu u centralnom dijelu Irana.

Ukupno je, prema zvaničnom broju, u posljednja tri mjeseca prijavljeno nekoliko stotina slučajeva trovanja gasom u više od 52 ustanove.

"Odjednom se proširio veoma loš miris, osjećala sam se loše i pala na pod", rekla je jedna učenica na televiziji.

Parastu, srednjoškolka iz Borudžerda na zapadu Irana, izjavila je za lokalne medije da je hospitalizovana jer je imala mučninu i intenzivan bol" u grudima.

Ljekar Hitne pomoći u tom gradu objasnio je da je "većina učenica imala simptome glavobolje, respiratorne probleme, letargiju, mučninu i nizak krvni pritisak".

Uznemirena majka pozvala je nadležne da postave kamere ispred škola i čuvaju vrata da bi se "znalo ko ulazi, a ko izlazi" kako bi zaštitili djecu. U nekoliko gradova roditelji učenika su se tako mobilisali tražeći od nadležnih da odmah reaguju.

"Zastrašujuće je primijetiti da poreklo trovanja učenika još nije utvrđeno", izjavio je veliki ajatolah Abdolah Džavadi Amoli koji je pozvao na rješavanje problema kako se "nacija umirila".

Ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi rekao je da je su otkriveni "sumnjivi uzorci" iz škola, ali nije više rekao o tome.

Predsjednik Irana, Ebrahim Raisi, u petak je tražio od Ministarstava unutrašnjih poslova i obavještajnih službi da "pobijede zavjeru neprijatelja koji želi da sije strah, nesigurnost i očaj".

Šef Civilne odbrane, general Golamreza Džalali, rekao je danas da je škole "zahvatila panika društva".

"Ne kažem da trovanja nisu stvarna, ali opšte širenje straha moglo bi dramatično povećati broj žrtava", rekao je on.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Madžid Mirahmadi optužio je "izvršioce trovanja djevojčica" da žele da "zatvore škole", ali i da "okrive sistem" kako bi "ponovno raspalili ugašeni plamen nereda" - višemjesečnog prošlogdišnjeg protestnog pokreta protiv islamske vlasti povodom smrti djevojke koju je policija pritvorila jer joj kosa virila ispod marame.

Bonus video: