Nagorno Karabah: Petoro stradalih u sukobu Azerbejždana i Jermenije

Ministarstvo vanjskih poslova Jermenije saopštilo je da su se u konvoju nolazili dokumenti i službeni pištolj, a odbacili su kao "apsurdne" navode Azerbejdžana da se prevozilo oružje

8182 pregleda 0 komentar(a)
Jermenski vojnik u Nagorno Karabahu, Foto: Reuters
Jermenski vojnik u Nagorno Karabahu, Foto: Reuters

Pet osoba je stradalo u razmjeni vatre između Azerbejdžana i Jermenije u spornom regionu Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu, izvještaji su iz obje zemlje, a prenosi Rojters.

Nagorno-Karabah je bio žarište dva rata koja su sukobila Azerbejdžan i Jermeniju u više od 30 godina od kada su obje bivše sovjetske države postale nezavisne.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su dva vojnika poginula u razmjeni vatre nakon što su azerbejdžanske trupe zaustavile konvoj za koji se sumnja da je prevozio oružje iz glavnog grada u regionu do okolnih područja. Navedeno je da je konvoj koristio nedozvoljeni put.

Jermensko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da su ubijena tri zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova Karabaha. Rečeno je da su se u konvoju nolazili dokumenti i službeni pištolj, a odbacili su kao "apsurdne" navode Azerbejdžana da se prevozilo oružje.

Nagorno-Karabah je dugo bio međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, iako njegovo stanovništvo pretežno čine etnički Jermeni, navodi Rojters.

Jermenske snage preuzele su kontrolu nad Karabahom u ratu koji je zahvatio region dok se sovjetska vlast raspadala ranih devedesetih godina prošlog vijeka, da bi Azerbejdžan ponovo vratio velike dijelove teritorije u šestonjedeljnom sukobu 2020. koji je okončan primirjem i slanjem ruskih mirovnih snaga, koji su ostali u regionu.

Periodično nasilje, ipak, šteti mirovnim naporima.

Bonus video: