"Havana sindrom" i dalje misterija: 1.500 slučajeva u 96 zemalja

Još prošle godine je nezavisni kolegijum stručnjaka došao do zaključka da su neki slučajevi "Havana sindroma" mogli biti izazvani nekom vrstom ciljane upotrebe elektromagnetnog zračenja

6652 pregleda 3 komentar(a)
Američka ambasada na Kubi, Foto: Reuters
Američka ambasada na Kubi, Foto: Reuters

Mnogi zaposleni američkih ambasada su oboljeli od "Havana sindroma", čak 1.500 slučajeva u 96 zemalja. Međutim, američke tajne službe do sada nisu uspjele da nađu objašnjenje za misterioznu bolest.

Američke tajne službe ne polaze od toga da je "inostrani protivnik" odgovoran za takozvani "Havana sindrom" među američkim diplomatama. Pritom se radi o stotinama slučajeva oštećenja mozga i drugih simptoma koje su prijavili američki zvaničnici zaposleni u ambasadama u više zemalja.

Brojne američke diplomate koje žive u Havani na Kubi i njihove porodice su se još od 2016. žalile na misteriozne glavobolje, gubitak sluha, vrtoglavicu i mučninu. Broj osoblja zaposlenog u ambasadi je tada redukovan na minimum. Kasnije su slične žalbe stizale i iz drugih krajeva svijeta. Američka vlada dugo nije isključivala da se pritom radi o nekoj vrsti napada – ali se uvijek isticalo da nije poznato šta se krije iza toga.

Nema dokaza da je riječ o usmjerenoj energiji

U jednom nedavno objavljenom izvještaju tajnih službi dovode se u pitanje dugotrajne sumnje pogođenih da su možda bili meta globalne kampanje Rusije ili neke druge zemlje čiji cilj je bio da nekom vrstom usmjerene energije napadne Amerikance.

Umjesto toga, u izvještaju se navodi da postoji više dokaza da strane sile nisu umješane u to. U pojedinim slučajevima, SAD su ustanovile da među protivničkim vladama postoji zabuna i sumnja da bi "Havana sindrom" mogao biti američka zavjera.

Tajne službe istražile 1.500 slučajeva širom svijeta

Još uvijek nema jasnog objašnjenja za te slučajeve, navedeno je u jednom ranijem izvještaju Vašington Posta. Riječ je o frustrirajućoj "zagonetci", citirao je taj list jednog od pripadnika američke tajne službe, koji je rekao da su oni otvoreni za nove ideje i dokaze.

Istražni službenici su ispitali oko 1.500 slučajeva u 96 zemalja. U mnogim od njih pronađena su druga moguća objašnjenja, kao što su medicinska oboljenja, loše funkcionisanje sistema klimatizacije i ventilacije ili elektromagnetni talasi koji potiču iz bezopasnih uređaja, poput kompjuterskog miša. Posebno detaljno je, prema riječima službenika, istraženo nešto više od dvadeset slučajeva. Nijedan od njih pak nije bio povezan sa neprijateljskim napadom. Takođe nisu pronađeni dokazi da je protivnik Sjedinjenih Američkih Država posjedovao oružje kojim bi se mogli izazvati prijavljeni simptomi.

Zdravstveni problemi službenika američke vlade i njihovih porodica ne dovode u pitanje, saopštio je direktor CIA -e Villjiam Berns i dodao da će se i dalje obraćati pažnja na zdravlje i dobrobit zaposlenih u CIA-i i osigurati medicinska briga za njih.

Žrtve govore o ciljanom napadu

Još prošle godine je nezavisni kolegijum stručnjaka došao do zaključka da su neki slučajevi "Havana sindroma" mogli biti izazvani nekom vrstom ciljane upotrebe elektromagnetnog zračenja. Mnogi od pogođenih tvrde da su bili žrtve ciljanog napada. Uvijek iznova se Rusija spominje kao mogući počinilac i uzrok tih oboljenja.

Prema pisanju Vašington Posta, aktuelni izvještaj gotovo u potpunosti opovrgava tu tezu. Pogođene diplomate više puta su prebacivale američkoj vladi da potcjenjuje pojavu tih simptoma.

Bonus video: