Razočarani mladi Palestinci formiraju nove militantne grupe

Dok Palestinska uprava gubi legitimitet a vlada premijera Benjamina Netanjahua širi naselja na okupiranoj zemlji, nezadovoljni Palestinci kažu da ne sprovode nikakvu islamističku ili političku agendu, već da samo brane svoje gradove

12606 pregleda 1 komentar(a)
Palestinski militant daje oružje dječaku u selu Džaba na Zapadnoj obali, Foto: Beta/AP
Palestinski militant daje oružje dječaku u selu Džaba na Zapadnoj obali, Foto: Beta/AP

Rafali iz automatskih pušaka M16 rasparali su tišinu u jednom selu na Zapadnoj obali, okruženom poljima ječma i sadnicama maslina. Mladi Palestinci u Džabi nekada su željeli da se bave poljoprivredom, tvrde stanovnici sela, ali sada sve više žele da se bore.

Krajem prošlog mjeseca, njih desetine su naoružani noseći na oružju fotografije svojih stradalih saboraca, upali u jedno školsko dvorište - predstavljajući novu militantnu Džaba grupu i odajući počast njenom osnivaču i još jednom napadaču koji su stradali u izraelskoj vojnoj raciji prošlog mjeseca.

"Ne bih volio da zaplačem moje roditelje", kazao je za agenciju Asošijetid pres 28-godišnji Jusef Hosni Hamur, blizak prijatelj Ezedina Hamamraha, pokojnog osnivača grupe. "Ali, spreman sam da umrem kao mučenik".

Zapadna obala
foto: Beta/AP

Slični prizori se odigravaju širom Zapadne obale. Od sjevernog izbjegličkog kampa Dženin do južnog grada Hebrona, male grupe razočaranih mladih Palestinaca uzimaju oružje u ruke kako bi se suprotstavili izraelskoj okupaciji, prkoseći na taj način palestinskim političkim liderima koje preziru kao saradnike Izraela.

Sa nedefinisanim vezama i savezima, ove grupe nemaju jasnu ideologiju i djeluju nezavisno od tradicionalnih lanaca komande - mada imaju podršku poznatih militantnih grupa. Borci palestinskog Islamskog džihada i drugih organizacija prisustvovali su prošle nedjelje ceremoniji u Džabi.

U racijama koje se zadnjih godinu dana odvijaju na dnevnoj bazi, Izrael je pokušao da uguši nove milicije, što je dovelo do porasta broja mrtvih i nereda kakvi nijesu zabilježeni u posljednje dvije godine, ističe AP.

Mada Izrael tvrdi da je cilj racija sprečavanje budućih napada, Palestinci kažu da je pojačano nasilje doprinijelo radikalizaciji muškaraca koji su premladi da bi pamtili brutalno izraelsko gušenje drugog palestinskog ustanka prije dvije decenije, zbog kojeg su stariji Palestinci uzdržaniji.

Ova nova generacija odrastala je uz gušenja sa svih strana, na teritoriji koju potresaju unutrašnji sukobi i koja je ispresijecana granicama i kontrolnim punktovima, navodi američka agencija.

Preko 60 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu od početka 2023. godine, nakon što je na vast u Izraelu stupila najviše desničarska vlada u istoriji te zemlje. Oko polovina stradalih su bili militanti koji su poginuli u sukobu sa Izraelom, ističe AP, mada je među stradalima bilo onih koji su izraelske trupe gađali kamenicama, kao i prolaznika koji nijesu učestvovali u nasilju.

Zapadna obala
foto: Beta/AP

Najmanje 15 Izraelaca je stradalo u palestinskim napadima tokom tog perioda, uključujući i dvojicu Izrelaca koji krajem prošlog mjeseca ubijeni u gradu Havaru, južno od Džabe. Kao odgovor, izraelski naseljenici su spalili desetine zgrada - u divljanju u kojem je stradao jedan Palestinac.

"Kao da je nova vlada odriješila ruke vojnicima i naseljenicima i rekla im da sada mogu da rade što god hoćete", kazao je za AP Džamal Halili, pripadnik lokalnog savjeta Džabe.

Na nedavnoj memorijalnoj službi, djeca sa crnim vojnim maramama okupila su se oko napadača, kako bi vidjeli svoje heroje.

"Ishod je ovo što vidite ovdje", kazao je Halili.

Nedavno je tokom izraelske vojne racije u sjevernom gradu Nablusu došlo do vatrenog okršaja sa palestinskim militantima u kojem je stradalo 10 osoba. Meta racije je bila najpoznatija i najuticajnija od novih grupa, Lavlja jazbina, koja je potekla iz Nablusa.

Izraelski bezbjednosni zvaničnici tvrde da je vojska nanijela ozbiljne gubitke Lavljoj jazbini tokom proteklih nekoliko mjeseci, nakon što je većina ključnih članova ubijena ili uhapšena. Međutim, oni priznaju da njeni napadači, koji pristižu iz Starog grada Nablusa i postavljaju snimke na Telegramu sa pažljivo sročenim porukama o herojskom otporu, sada inspirišu nove napade širom teritorije.

"Lavlja jazbina postaje ideja koju vidimo svuda", kazao je za AP jedan izraelski vojni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman. Umjesto bacanja kamenica i improvizovanih eksplozivnih naprava oni, kako je kazao, koriste puške M16 prokrijumčarene iz Jordana ili ukradene iz izraelskih vojnih baza.

Zvaničnik je kazao da bezbjednosne snage motre Džaba grupu i ostale u sjevernim gradovima Dženinu, Nablusu i Tulkaremu. Međutim, priznao je da vlada ma poteškoća u prikupljanju podataka o malim, i slabo organizovanim militantnim grupama.

Palestinske vlasti upravljaju djelovima Zapadne obale i blisko sarađuju sa izraelskom vojskom protiv domaćih rivala, naročito protiv militantne grupe Hamas, koja upravlja Pojasom Gaze.

Budući da Palestinci sve više na Palestinsku upravu gledaju kao na ogranak izraelskih bezbjednosnih snaga umjesto kao na osnivača buduće države, dešava se da palestinske bezbjednosne snage intervenišu protiv takvih milicija. Palestinske snage se sada rijetko kada odvaže da uđu u uporišta militanata poput Starog grada u Nablusu ili izbjegličkog kampa Dženin, kazali su za američku agenciju stanovnici i pripadnici izraelske vojske.

Militanti iz Džabe kazali su da se palestinske bezbjednosne snage nijesu obrušile na njh. Stanovnici tvrde da je grupa, koja je osnovana prošlog septembra, brzo porasla na 40, 50 pripadnika.

Hamur je opisao palestinske lidere kao korumpirane i otuđene od običnih Palestinaca. Međutim, kazao je on, "Naši ciljevi su mnogo veći od stvaranja problema sa Palestinskom upravom".

Zapadna obala
foto: Beta/AP

Budući da popularnost Palestinske uprave pada, eksperti kažu da ne mogu rizikovati dodatno raspirivanje tenzija hapšenjem boraca kojima se većina stanovništva divi i smatra ih herojima.

Palestinska uprava "prolazi kroz krizu lgetimiteta", kazao je za AP Tahani Mustafa, palestinski analitičar u Međunarodnoj kriznoj grupi. "Postoji ogromna otuđenost između elita na vrhu i grupa na terenu".

Palestinski zvaničnici takođe priznaju da gube kontrolu.

"Strahujemo da bi bilo kakva naša aktivnost protiv ovih grupa stvorila reakcju na ulicama", kazao je jedan palestinski obavještajni zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman jer nije ovlašten da razgovara sa novinarima.

Dok izraelska vojska pojačava racije, struktura moći na Zapadnoj obali posrće a vlada premijera Benjamina Netanjahua širi naselja na okupiranoj zemlji, nezadovoljni Palestinci kažu da ne sprovode nikakvu islamističku ili političku agendu - oni samo žele da odbrane svoje gradove i odupru se 55-godišnjoj izraelskoj okupaciji.

Za 28-godišnjeg Muhameda Alavneha, čija su dva brata stradala u sukobima sa izraelskim snagama, u razmaku od dvije decenije, osnivanje grupe iz Džabe je "reakcija". Rekao je da bi mogao podržati mir kada bi to značilo kraj okupacije i formiranje jedne države između rijeke Jordan i Sredozmenog mora. Za sada, kaže on, jasno je da Izrael ne želi mir.

Hamamrah, pokojni komandant grupe iz Džabe, kamenicama je gađao izraelsku vojsku kao tinejdžer a kasnije se pridružio oružanom ogranku Fataha, partije palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, kazala je njegova majka Lamija. Nakon 10 mučnih mjeseci u izraelskom zatvoru, postao je religiozan i povučen. Govorio je o osveti.

Nakon njegove smrti Lamija je otkrila da je pomogao u osnivanju Džaba grupe i da ih je Islamski džihad snabdijevao oružjem, uključujući i pištolj iz kojeg je Hamamrah pucao na izraelske vojnike 14. januara.

Vojska ga je jurila do Džabe gdje je Hamamrah ubijen sa još jednim napadačem Amdžidom Hlelejahom. Njihov krvavi i uništeni auto sada se nalazi u centru Džabe kao spomenik.

Lamija je kazala da su joj Hamamrahovi prijatelji na sahrani govorili da bude ponosna na sina koji je postao borac i inspirisao cijelo selo.

Ali Lamija je plakala. Njena 14-godišnja kćerka Malak, sada takođe želi da umre kao mučenica.

"Ja sam samo majka koja je izgubila sina", kazala je ona za AP. "Želim da sve ovo prestane".

Ostin će tražiti od izraelske vlade da smiri tenzije na Zapadnoj obali

Američki državni sekretar Lilojd Ostin je posjetom Jordanu počeo turneju na Bliskom istoku, čiji je cilj da uvjeri ključne saveznike u američku posvećenost regionu uprkos tome što je posljednjih godinu dana fokus Vašingtona usmjeren na Rusiju i Kinu, kazali su zvaničnici.

Očekuje se da će šef Pentagona, koji je u nedjelju stigao u Aman, izvršiti pritisak i uputiti otvorene poruke izraelskim liderima kako bi se smanjile tenzije na Zapadnoj obali, prenijela je agencija Rojters.

"Iznova i iznova smo pokazali da možemo velikom brzinom povećati kapacitete u bilo kojem dijelu svijeta kada je to potrebno, a naročito ovdje na Bliskom istoku, jer ovdje djelujemo više od 10 godina", kazao je Ostin juče novinarima.

Bonus video: