Sestra Kim Džong Una: Spremni smo za brzu akciju protiv SAD i Južne Koreje

„Pratimo vojne poteze američkih snaga i marionetske južnokorejske vojske i stalno smo u pripravnosti da preduzmemo odgovarajuće, brze i opsežne akcije u svakom trenutku u zavisnosti od naše procene“, rekla je Kim Jo Džong

3848 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Uticajna sestra sjevernokorejskog vođe, Kim Jo Džong, upozorila je da je njena zemlja spremna da preduzme "brzu i opsežnu akciju" protiv SAD i Južne Koreje, dan pošto je američki avion B-52 preleteo preko Korejskog poluostrva.

Prelet je bio u okviru zajedničke vojne vježbe sa južnokorejskim ratnim avionima, a vojske dvije zemlje se takođe spremaju da ponovo počnu da organizuju velike kopnene vježbe kasnije ovog mjeseca.

Kim Jo Džong nije navela konkretno šta bi Sjeverna Koreja mogla da uradi, ali je Pjongjang često izvodio testiranje raketa kao odgovor na američko-južnokorejske vojne vežbe, zato što ih smatra kao probom za invaziju, prenosi N1.

„Pratimo vojne poteze američkih snaga i marionetske južnokorejske vojske i stalno smo u pripravnosti da preduzmemo odgovarajuće, brze i opsežne akcije u svakom trenutku u zavisnosti od naše procene“, rekla je Kim Jo Džong u izjavi koju su preneli državni mediji.

Ona je rekla da „demonstrativni vojni potezi i prateća retorika“ SAD i Južne Koreje koji su toliko „mahniti“ da se ne mogu prenebregnuti, svakako stvara uslove da Pjongjang mora da učini nešto da se suoči sa njima.

Jučerašnji prelet bombardera B-52 sa kapacitetom nošenja nuklearnog oružja bio je najnoviji u nizu vazduhoplovnih američko-južnokorejskih vježbi, u koje su uključeni moćni američki avioni.

Južna Koreja je navela da takve vježbe pokazuju sposobnost saveznika za odlučni odgovor na potencijalnu sjevenokorejsku agresiju.

Prošlog petka, južnokorejske i američke vojske objavile su da će obaviti vježbe uz kompjutersku simulaciju od 13. do 23. marta i ponovo početi da održavaju proljećnee vojne vježbe na terenu, koje su poslednji put održane 2018. godine.

Saveznici su otkazali ili smanjili neke od svojih redovnih vojnih vežbi od 2018. godine da podrže diplomatiju sa Sjevernom Korejom i zbog pandemije kovida-19, ali su ih obnovili kada je Sjeverna Koreja prošle godine sprovela rekordan broj raketnih proba i otvoreno prijetila da će upotrijebiti nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa rivalima.

U odvojenom saopštenju danas, sjevernokorejsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je prelijetanje američkog bombardera B-52 nesmotrena provokacija, koja situaciju na poluostrvu gura sve dublje u „močvaru bez dna“.

Dodaje se da nema garancija da neće biti „nasilnog fizičkog sukoba“ ako se nastave američko-južnokreske vojne provokacije.

Bonus video: