Američki ministar odbrane u iznenadnoj posjeti Iraku

Posljednjih nedjelja u Bagdadu je živa diplomatska aktivnost. Iračke vođe primile su šefove diplomatije Saudijske Arabije, Irana i Rusije prije posjete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša početkom marta

2465 pregleda 1 komentar(a)
Lojd Ostin sletio u Bagdad, Foto: Reuters
Lojd Ostin sletio u Bagdad, Foto: Reuters

Američki ministar odbrane Lojd Ostin stigao je danas u Bagdad u iznenadnu posjetu čiji je cilj da "ponovo potvrdi strateško partnerstvo" Iraka i SAD, objavljeno je na njegovom Tviter nalogu.

"Slijetanje u Bagdadu. Tu sam da ponovo potvrdim strateško partnerstvo SAD i Iraka u trenutku kada idemo ka sigurnijem, stabilnijem i suverenijem Iraku", napisao je šef Pentagona na svom Tviter nalogu.

On je došao u vrijeme kada Irak obilježava 20 godina od američke invazije protiv vlasti Sadama Huseina. Ofanziva koju su 20. marta 2003. pokrenule američke trupe potpomognute međunarodnom koalicijom otvorila je jednu od najkrvavijih stranica iračke istorije.

Posljednjih nedjelja u Bagdadu je živa diplomatska aktivnost. Iračke vođe primile su šefove diplomatije Saudijske Arabije, Irana i Rusije prije posjete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša početkom marta.

Bagdad koji je saveznik Irana takođe zadržava vrlo snažne veze sa Vašingtonom, posebno na vojnom planu. Ti savezi ponekad nameću iračkim zvaničnicima da vode delikatnu politiku uspostavljanja ravnoteže.

Američke trupe su i dalje raspoređene u Iraku u okviru međunarodne koalicije predvođene SAD-om za borbu protiv ekstremista grupe Islamska država.

Ekstremisti koji su poraženi u Iraku 2017. godine i dalje nastavljaju da sprovode smrtonosne napade u zemlji i međunarodna koalicija je još mobilisana da spriječi njihovo ponovno jačanje.

Krajem 2021. godine Irak je objavio kraj borbene misije međunarodne koalicije koja je i dalje raspoređena na iračkom tlu da nastavi ulogu obučavanja i savjetovanja.

Bonus video: