UNICEF: Neuhranjenost trudnica i dojilja porasla za 25 odsto u posljednje dvije godine

Loša ishrana kod trudnica i dojilja može dovesti do slabljenja imuniteta i komplikacija tokom trudnoće i porođaja

860 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akutna neuhranjenost kod trudnica i dojilja porasla je za 25 odsto u posljednje dvije godine u 12 zemalja, navodi se u novom izveštaju UNICEF-a.

Izveštaj koji je objavljen danas, uoči Međunarodnog dana žena, baziran je na istraživanjima u 10 zemalja Afrike i dvije na Bliskom istoku koje su najteže pogođene krizom hrane izazvanom ratom u Ukrajini.

Loša ishrana kod trudnica i dojilja može dovesti do slabljenja imuniteta i komplikacija tokom trudnoće i porođaja.

U nekim zemljama podsaharske Afrike ranije je zabilježena visoka stopa smrtnosti novorođenčadi zbog raznih komplikacija.

U svijetu je 51 milion djece mlađe od dvije godine niže od visine uobičajene za taj uzrast zbog neuhranjenosti.

Neuhranjenost može prouzrokovati zaostajanje u razvoju, a polovina njih zaostaje tokom trudnoće ili tokom prvih šest mjeseci života, navodi se u izveštaju.

"Bez hitne akcije međunarodne zajednice, posljedice bi mogle da utiču na generacije koje dolaze", rekla je izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel.

Broj neuhranjenih djevojčica i žena povećao se sa 5,5 miliona u 2020. na 6,9 miliona u 2022. u Burkini Faso, Čadu, Etiopiji, Keniji, Maliju, Nigeriji, Somaliji, Južnom Sudanu, Sudanu, Jemenu i Avganistanu, navodi se u izvještaju.

UNICEF preporučuje povećanu pomoć u ishrani i snabdijevanje osnovnim namirnicama kao što su brašno, ulje i so kako bi se smanjio nedostatak mikronutrijenata.

U izvještaju je takođe preporučeno da se trudnicama i dojiljama obezbijedi pristup uslugama ishrane i suplementima.

Bonus video: