Meksiko: Dvoje otetih Amerikanaca nađeno mrtvo, dvoje se vratilo u SAD

Četvoro američkih državljana otele su naoružane osobe 3. marta dok su ulazili kolima u grad Matamoros u sjeveroistočnoj meksičkoj državi Tamaulipas, preko granice sa SAD kod Teksasa

5080 pregleda 0 komentar(a)
Automobil iz kojeg su Amerikanci oteti, Foto: Reuters
Automobil iz kojeg su Amerikanci oteti, Foto: Reuters

Dvoje od četvoro Amerikanaca otetih u Meksiku prošle nedjelje su mrtvi a dvoje su živi i vratili su se u SAD, objavili su sinoć meksički i američki zvaničnici.

Četvoro američkih državljana otele su naoružane osobe 3. marta dok su ulazili kolima u grad Matamoros u sjeveroistočnoj meksičkoj državi Tamaulipas, preko granice sa SAD kod Teksasa, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Oni su tamo išli na estetske operacije, rekli su njihovi rođaci američkim medijima.

Jedan 24-godišnji muškarac iz Tamaulipasa je uhapšen.

Dvoje preživjelih Amerikanaca predati su SAD-u sinoć u saradnji sa njihovim konzulatom u Matamorosu, rekao je državni tužilac meksičke države Tamaulipas u Tviter poruci. Vraćeni su uz oružanu pratnju u meksičkom vojnom konvoju.

Portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi uputio je saučešće porodicama i prijateljima ubijenih državljana u tim napadima.

Američki FBI kasnije je potvrdio da su dvoje Amerikanaca pronađeni mrtvi a da su dvoje vraćeni i prebačeni u američke bolnice. Jedan od preživjelih Amerikanaca zadobio je teške povrede u napadu, naveo je FBI.

U saopštenju se dodaje da će FBI raditi s međunarodnim partnerima i drugim policijskim agencijama da osigura da se procesuiraju odgovorni za "taj užasan i nasilan napad".

Amerikanci su u Meksiko došli iz pravca grada Braunsvil u Teksasu i u petak ušli u Matamoros, u kojem je u to vrijeme bila takva pucnjava da je tamošnji američki konzulat izdao upozorenje državljanima SAD, a lokalne vlasti su pozvale stanovništvo da odu u zaklone.

FBI je u nedjelju saopštio da je na kombi sa Amerikancima pucano ubrzo pošto je ušao u Meksiko, ali da nije jasno da li je otmica povezana s nasiljem koje se tog dana dešavalo u Matamorosu.

Saopšteno je da je "sve četvoro Amerikanaca ubačeno u jedno vozilo, i da su ih odveli naoružani ljudi".

Na konferenciji za novinare meksički zvaničnici potvrdili su juče da je 24-godišnji muškarac uhapšen i da je četvoro Amerikanaca pronađeno blizu Matamorosa.

Istražitelji misle da je tzv. zalivski kartel, jedna od najstarijih kriminalnih grupa u Meksiku, odgovoran za napad.

Još je nejasno da li su Amerikanci greškom oteti jer se mislilo da su krijumčari droge ili su uhvaćeni u razmjeni vatre između zaraćenih narko kartela.

Matamoros je grad u Tamaulipasu, jednoj od šest meksičkih država za koje američki Stejt department savjetuje putnike da ih ne posjećuju zbog zločina i otmica.

Matamoros spada među najopasnije gradove u Meksiku, a kontrolišu ga narko karteli.

Bonus video: