Policajci kao "turistički vodiči": novi snimci upada u Kapitol hil

Dosad neviđena snimka kaosa u Kapitolu baca novo svjetlo na šamana čije su slike obišle svijet: ‘Što radi policija?!‘

6592 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Twitter/Screenshot/Greg Price
Foto: Twitter/Screenshot/Greg Price

Snimak nadzornih kamera iz zgrade Kapitola u Vašingtonu prikazuje dva policajca kako prate Džejkoba Čenslija, poznatog kao "šaman Kjuanona", jedne od najistaknutijih ličnosti protesta 6. januara 2021. godine.

Snimak je emitovan u emisiji na Televiziji Foks, a na njemu se vide policajci kako u korak prate Čenslija dok luta hodnicima Kapitola, golih grudi i obojenog lica sa krznenom kapom koja ima vikinške rogove.

"Gotovo svaki trenutak njegovog boravka u Kapitolu je snimljen", rekao je urednik emisije na Foksu Taker Karlson, kojem je predsjednik Predstavničkog doma SAD Kevin Mekarti odobrio uvid u 40.000 sati snimaka sa nadzornih kamera iz Kapitola 6. januara koje javnost nikad nije vidjela.

Snimci pokazuju da policija Kapitola ni u jednom trenutku nije zaustavila Čenslija, odnosno su mu pomogli.

"Bili su njegovi turistički vodiči", rekao je Karlson.

Policajci i Čensli su snimljeni kako prolaze pored sedam drugih policajaca koji se nalaze ispred dvorane Senata, koji su ga jedva i pogledali.

Zatim su ga ispratili do nekoliko ulaza u dvoranu, ali su oni pretpostavlja se, bili zaključani. Na kraju mu pomažu da otvori vrata i on ulazi unutra, prenosi Jutarnji.hr.

Veteran mornarice iz Arizone postao je jedan od simbola krvavog upada pristalica bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa u centru američke demokratije. Trenutno služi 41 mjesec zatvorske kazne zbog uloge u smrtonosnim događajima.

Iz policije Kapitola su saopštili da je jedan od policajaca koji su bili sa Čenslijem izjavio da je pokušao da smiri situaciju. To ne objašnjava zašto je nenaoružani Čensli uspio da prođe pored još sedam policajaca, a da nije bio uhapšen.

"Niko nije čak ni pokušao da ga uspori", komentarisao je Karlson.

Samoproglašeni šaman nakon nereda je postao zvijezda na internetu. Fotografije koje ga prikazuju kako viče u zgradi Kapitola postale su ubrzo prepoznatljivi sinonim za nezapamćene nerede u Kapitolu čiji je cilj bio pokušaj poništavanja izbornih rezultata.

Čensli je istražiteljima FBI-ja izjavio da je došao u Vašington iz Arizone na poziv Trampa i da je sve radio po njegovom nalogu.

Nakon pobune, Čensli je veliku medijsku pažnju dobio i zbog svojih zahtjeva da mu se u zatvoru poslužuje isključivo hrana organskog porijekla. Započeo je štrajk glađu, a njegovom zahtjevu je udovoljeno. Sud je naredio službenicima zatvora da mu osiguraju organske namirnice u skladu sa šamanizmom.

Bonus video: