Šefovi špijunskih službi SAD očekuju nastavak saradnje Kine i Rusije

U izvještaju o prijetnjama za američku bezbjednost čelnici obavještajnih agencija se fokusirali na Kinu

10286 pregleda 3 komentar(a)
Šefovi američkih obavještajnih agencija juče pred Obavještajnim odborom Senata, Foto: Rojters
Šefovi američkih obavještajnih agencija juče pred Obavještajnim odborom Senata, Foto: Rojters

Kina će produbiti saradnju sa Rusijom da bi nastavila sa pokušajima da se suprotstavi Sjedinjenim Državama uprkos međunarodnoj osudi invazije na Ukrajinu, kazali su juče čelnici američkih obavještajnih agencija.

”Uprkos globalnim osudama zbog ruske invazije na Ukrajinu, Kina će održavati diplomatsku, odbrambenu, ekonomsku i tehnološku saradnju sa Rusijom kako bi nastavila da pokušava da se suprotstavi Sjedinjenim Državama, iako će ograničiti javnu podršku”, navodi se u izvještaju o procjeni rizika objavljenom nakon što je Obavještajni odbor Senata održao godišnji pretres o svjetskim prijetnjama za američku bezbjednost.

Rojters navodi da je izvještaj uglavnom usredsređen na prijetnje iz Kine i Rusije.

Avril Hejns
Avril Hejnsfoto: REUTERS

”Možda je nepotrebno reći da je Narodna Republika Kina koja se sve više takmiči sa SAD u ekonomskom, tehnološkom i vojnom smislu širom svijeta, i dalje naš glavni prioritet”, poručila je Avril Hejns, direktorka Nacionalnih obavještajnih službi i glavna obavještajna savjetnica predsjednika Džoa Bajdena.

Da bi ispunila viziju kineskog lidera Si Đinpinga da Kina bude jedna od vodećih svjetskih sila, Kineska komunistička partija “je sve više uvjerena da to može postići samo na uštrb američke moći i uticaja”, istakla je Hejns.

Na pitanje senatora Angusa Kinga da li su odnosi Pekinga sa Moskvom “privremeni brak iz pogodnosti ili dugoročna ljubavna afera”, Hejnsova je odgovorila da se te veze produbljuju, ali da ih ne bi okarakterisala kao ljubavnu aferu.

”Postoje određena ograničenja u tom partnerstvu. Ne smatramo da će postati saveznici kao što su to članice NATO-a, ali vidimo povećanu saradnju širom svih sektora”, kazala je Hejnsova.

U američkom obavještajnom izvještaju navodi se da Rusija vjerovatno ne teži konfliktu sa SAD i NATO, ali da rat u Ukrajini nosi “veliki rizik” da se to dogodi, te da postoji “realna mogućnost” da ruski vojni neuspjesi u Ukrajini ugroze poziciju ruskog predsjednika Vladimira Putina na unutrašnjem planu, što bi povećalo potencijal za eskalaciju.

Bonus video: