Seul: Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu u Žuto more

Lansiranje rakete je uslijedilo pošto je uticajna sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una u utorak upozorila da je Pjongjang spreman da preduzme "brzu, opsežnu akciju" protiv SAD i Južne Koreje, u vrijeme kada te dvije savezničke zemlje jačaju vojnu saradnju zbog rastuće nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

2060 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: REUTERS
Ilustracija, Foto: REUTERS

Sjeverna Koreja je danas ispalila balističku raketu kratkog dometa u Žuto more, saopštila je vojska u Seulu.

Južnokorejska vojska je saopštila da je raketa ispaljena oko 18.20 po lokalnom vremenu (10.20 po centralnoevropskom) iz oblasti kod lučkog grada Nampo, i nije iznijela procjenu dokle je letjela.

Lansiranje rakete je uslijedilo pošto je uticajna sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una u utorak upozorila da je Pjongjang spreman da preduzme "brzu, opsežnu akciju" protiv SAD i Južne Koreje, u vrijeme kada te dvije savezničke zemlje jačaju vojnu saradnju zbog rastuće nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje.

Posle prošlogodišnjeg rekordnog broja raketnih proba, Sjeverna Koreja je 2023. nastavila sa tom praksom, testirajući interkontinentalne balističke rakete, projektile kratkog dometa i, kako se sumnja, sistem krstarećih raketa dugog dometa.

Stručnjaci navode da je cilj tih poteza Pjongjanga primoravanje SAD da prihvate Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu i jačanje pozicije u pregovorima o prijeko potrebnim ekonomskim ustupcima.

Bonus video: