Imenovani i preostali članovi kineske vlade: Bliski saveznici Si Đinpinga

General Li Šangfu, koji je pod američkim sankcijama, imenovan je za novog ministra obrane Kine, nakon što je prethodno vodio program razvoja oružja Centralnog vojnog komiteta

4031 pregleda 1 komentar(a)
Rukovanje bivšeg i novog premijera Li Kećijanga i Li Kvianga, Si Đinping (lijevo), Foto: Reuters
Rukovanje bivšeg i novog premijera Li Kećijanga i Li Kvianga, Si Đinping (lijevo), Foto: Reuters

Narodni kongres Kine imenovao je u nedjelju, 12. marta, preostale članove nove vlade zemlje - sada sastavljene od bliskih saveznika predsjednika Si Đinpinga - na godišnjem jednosedmičnom sastanku tijela u Pekingu, masovnom okupljanju Komunističke partije, piše Radio SLobodna Evropa (RSE).

Otprilike 3.000 odabranih delegata takođe je odobrilo Sijev izbor za mjesto izvršnog prvog potpredsjednika premijera, na koji je imenovan njegov dugogodišnji saradnik i bivši šef kabineta Ding Suesiang, javila je njemačka novinska agencija DPA.

Potvrđene su i druge pozicije u kabinetu, nakon što je u subotu imenovan bliski Sijev saveznik Li Kviang za novog premijera.

Ekonomski stručnjak He Lifeng imenovan je za zamjenika premijera za finansijsku i ekonomsku politiku, zamijenivši Liu Hea koji je predsjedavao trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

General Li Šangfu, koji je pod američkim sankcijama, imenovan je za novog ministra obrane Kine, nakon što je prethodno vodio program razvoja oružja Centralnog vojnog komiteta.

Američka vlada bivšeg predsjednika Donalda Trampa uvela je sankcije Liju i njegovom odjeljenju za razvoj oružja 2018.

Kao i njegov prethodnik Vei Feng, Li će biti jedini predstavnik vojske u novom kabinetu.

U iznenađujućem potezu, s potencijalnim ciljem jačanja povjerenja u kinesku privredu, Si je zadržao ključne članove vlade za finansije i trgovinu. Ministar finansija Liu Kun kao i ministar trgovine Vang Ventao zadržali su svoja mjesta.

U međuvremenu će Ji Gang, čija se smjena očekivala, ostati na čelu centralne banke.

Državnom i stranačkom čelniku Siju (69) Narodni je kongres u petak dodijelio treći mandat što je bez presedana, nakon što je već poništio prijašnje dobne i mandatne granice na stranačkom kongresu u oktobru, učvrstivši svoju moć u drugoj najvećoj svjetskoj privredi.

Tokom ovogodišnjeg sastanka Narodnog kongresa, delegati su takođe odobrili Sijeve planove za najveću reorganizaciju vlade u istoriji.

Planovi su usmjereni na "tehnološko vođstvo" Kine i uključuju otpuštanje oko pet posto poslova u državnoj administraciji.

Godišnji sastanak Narodnog kongresa trebao bi završiti u ponedjeljak konferencijom za novinare novog premijera Li Kvianga.

Takođe će na dnevnom redu biti odobrenje izvještaja o radu vlade na odlasku, kao i novog budžeta, uključujući oštro povećanje izdvajanja za obranu od 7,2 posto.

Nakon okončanja kineske striktne strategije nulte borbe protiv COVID-a 19 u decembru, vlada vjeruje da će se druga po veličini privreda oporaviti ove godine i očekuje rast od oko pet posto, piše njemačka novinska agencija DPA.

Bonus video: