Pens: Istorija će Trampa smatrati odgovornim za napad na Kapitol, njegove nepromišljene riječi ugrozile moju porodicu

Pens je bio u Kapitolu kada su hiljade Trampovih pristalica prodrle u zgradu u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, koje je Tramp izgubio od Džozefa Bajdena

6015 pregleda 6 komentar(a)
Pens, Foto: Reuters
Pens, Foto: Reuters

Bivši američki potpredsjednik Majk Pens iznio je u subotu, 11. marta, najoštriji ukor svom nekadašnjem šefu Donaldu Trampu do sada, rekavši da će ga istorija smatrati odgovornim za njegovu ulogu u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021., piše Radio Slobodna Evropa (RSE)

Pens je bio u Kapitolu kada su hiljade Trampovih pristalica prodrle u zgradu u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine, koje je Tramp izgubio od Džozefa Bajdena.

Budući da potpredsjednik ima ustavnu ulogu predsjednika Senata, Pens je predsjedavao onim što je oduvijek bio ceremonijalni zadatak odobravanja glasova izbornog kolegijuma za izbor predsjednika i potpredsjednika.

Tokom opsade, Tramp je poslao nekoliko tvitova, jedan je pozivao republikance na "borbu", a drugi su iznosili lažne tvrdnje o prevari glasača.

Takođe je kritikovao Pensa zbog ovjeravanja rezultata.

"Predsjednik Tramp je bio u krivu", rekao je Pens okupljenim novinarima i njihovim gostima na Gridiron večeri, godišnjem događaju uz bijele kravate u Vašingtonu, javila je agencija Rojters.

"Nisam imao pravo poništiti izbore, a njegove nepromišljene riječi ugrozile su moju porodicu i sve na Kapitolu tog dana i znam da će istorija Donalda Trampa smatrati odgovornim."

Pensa, koji razmišlja o kandidaturi za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024., policija je tokom napada izvela na sigurno.

Rijetko je govorio o događaju od 6. januara 2021. u mjesecima nakon incidenta, ali je od tada pojačao svoje kritike prema izgrednicima i ponašanju svog bivšeg šefa tog dana.

U nedavnim medijskim intervjuima oštro je kritikovao Trampovo ponašanje, a u memoarima objavljenim u novembru optužio je Trampa da ugrožava njegovu porodicu.

Ipak, Pensovi komentari u subotu bili su njegovi najoštriji do sada.

"Ono što se dogodilo tog dana bila je sramota. I ruga se pristojnosti ako se prikazuje na bilo koji drugi način. Dok god sam živ, nikada, nikada neću umanjiti zadobijene povrede, izgubljene živote ili herojstvo snaga reda tog tragičnog dana."

Trampov portparol nije odmah odgovorio na zahtjev Rojtersa za komentar.

Pensov odnos s Trampom bio je složen otkako su njih dvojica otišli s dužnosti.

Kritikovao je ponašanje bivšeg predsjednika, ali se suzdržao od najžešćih prijekora Trampu. Takođe je odbio sarađivati s odborom Predstavničkog doma koji istražuje napad na Kapitol, opisujući posao koji obavlja to uglavnom demokratsko tijelo kao stranački.

Komentari bivšeg potpredsjednika u subotu pokazuju da je spreman snažnije se distancirati od Trampa kako se kampanja 2024. zahuktava - čak i ako to znači gubitak miliona republikanskih birača koji su još uvijek lojalni bivšem predsjedniku.

Bonus video: