Moskva, Peking i Brisel osudili Sjevernu Koreju zbog raketne probe

"To je nova skandalozna provokacija. Ugroženi su zajedno bezbjednost prvih susjeda Sjeverne Koreje kao i šireg reigiona i međunarodne zajednice", upozorila je Mogerini u saopštenju
2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2017. 12:05h

Rusija, Kina i Evropska unija snažno su danas osudile novo lansiranje balističke rakete Sjeverne Koreje kao provokativnu akciju koja većava tenzije u regionu.

Kremlj je saopštio da će "provokativne akcije" Pjongjanga izazvati dalji rast tenzija na Korejskom poluostrvu.

"Rusija je duboko zabrinuta zbog novih provokativnih lansiranja, koje vode daljoj eskalaciji tenzija na poluostrvu", rekao je novinarima portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Prema njegovim riječima, sve članice Savjeta bezbjednosti UN su jednoglasne u kritici takvih provokativnih akcija, prenio je TASS.

Peking je pozvao sve strane da izbjegavaju "opasne i provokativne akcije i riječi" koje mogu da pogoršaju situaciju i da se uključe u dijalog u cliju smanjenja tenzija.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekla je novinarima da situacija na Korejskom poluostrvu poslije nove raketne probe ostaje "kompleksna, osetljiva i ozbiljna", prenio je AP.

Dodala je da Kina, koja je najveći ekonomski partner i diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, "ne drži ključ za rješenje problema".

Šefica evropske diplomtije Federika Mogerini osudila je sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete kao "novu skandaloznu provokaciju" i ocijenila da će time "dodatno da se ubrza" usvajanje novih evropskih sankcija.

"To je nova skandalozna provokacija. Ugroženi su zajedno bezbjednost prvih susjeda Sjeverne Koreje kao i šireg reigiona i međunarodne zajednice", upozorila je Mogerini u saopštenju.

Ona je izrazila "solidarnost" EU sa Japanom i Južnom Korejom i zatražila da Pjongjang prestane "svoje nesmotrene provokacije i odustane od svojih programa nuklearnog oružja za masovnu destrukciju i balističkih raketa", prenosi AFP.

Mogerini je rekla da će danas EU objaviti svoju "crnu listu" ličnosti i kompanija koje su pogođene novom serijom UN sankcija usvojenim u ponedjeljak.

EU radi na dodatnim odvojenim sankcijama protiv Sjeverne Koreje, dodala je Mogerini i rekla da će Unija sada ubrzati taj rad zbog ovog posljednjeg ispaljivanja raketa. Ona je pozdravila "uzdržanost" koju je međunarodna zajednica pokazala uprkos pojačanju napetosti.

Sjeverna Koreja ja danas lansirala još jednu balističku raketu koja je preletjela preko Japana i sletjela u Tihi okean, oko 2.000 kilometara istočno od japanske obale.

Bonus video: