Jelen: Nema savezne pomoći banci Silicijumske doline koja je bankrotirala

Jelen je naglasila da je situacija mnogo drugačija od finansijske krize od prije 15 godina zbog koje je država morala da spašava banke kako bi zaštitila industriju

2877 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je danas da savezna vlada neće pomoći banci Silicijumske doline koja je bankrotirala ali da radi na tome da pomogne njenim korisnicama.

Banka Silicijumske doline je prije dva dana zatvorena, što je najveći kolaps jedne banke još od 2008. godine, kada je na vrhuncu Svjetske finanijske krize kolabirao Vašington Mjučual.

Sredstva Banke Silicijumnske doline zaplijenila je američka Federalna korporacija za osiguranje, a banka je posrnula nakon što su njeni korisnici, uglavnom radnici u IT sektoru i kompanije sa preduzetničkim kapitalom, počeli da povlače svoj novac, što je stvorilo opštu navalu.

Federalna korporacija za osiguranje osigurava depozite do 250.000 dolara, ali su mnogi korisnici banke imali više od tog iznosa na svom računu. Postoji bojazan da neki radnici neće dobiti svoje plate.

Jelen je naglasila da je situacija mnogo drugačija od finansijske krize od prije 15 godina zbog koje je država morala da spašava banke kako bi zaštitila industriju.

"Nećemo to ponoviti. Ali zabrinuti smo za štediše i pokušavamo da zadovoljimo njihove potrebe", rekla je ona.

Jelen je pokušala da uvjeri Amerikance da se neće desiti domino efekat nakon kolapsa banke Silicijumske doline.

"Američki bankarski sistem je zaista bezbjedan i dobro kapitalizovan. On je izdržljiv", rekla je ona.

Jelen je opisala rastuće kamatne stope, koje su Federalne rezerve povećale kako bi se borile protiv inflacije, kao ključni problem za banku Silicijumske doline.

Ona je rekla da očekuje da će regulatori razmotriti "široki spektar dostupnih opcija" a da je jedna od njih prodaja banke drugoj instituciji, međutim nijedan kupac još nije istupio.

Predsjednik SAD Džozef Bajden govorio je juče o "naporima za rješavanje situacije", iako Bijela kuća nije dala informacije o narednim koracima.

Bonus video: