Iran: Sporazum sa Saudijskom Arabijom pomoći će da se okonča rat u Jemenu

Dogovor je postignut u vrijeme kada diplomate pokušavaju da okončaju višegodišnji rat u Jemenu, u koji su umiješani i Iran i Saudijska Arabija

2212 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama saopštila je da će sporazum sa Saudijskom Arabijom o obnavljanju bilateralnih odnosa pomoći da se donese političko rješenje za višegodišnji rat u Jemenu, izvijestili su danas iranski državni mediji.

Iran i Saudijska Arabija dogovorili su se u petak da ponovo uspostave diplomatske odnose i otvore ambasade poslije sedam godina tenzija.

To veliko diplomatsko postignuće, ostvareno uz posredstvo Kine poslije četiri dana pregovora, smanjuje šanse za oružani sukob dva bliskoistočna rivala, bilo za direktan ili preko posrednika u sukobima u tom regionu.

Dogovor je postignut u vrijeme kada diplomate pokušavaju da okončaju višegodišnji rat u Jemenu, u koji su umiješani i Iran i Saudijska Arabija.

Pozivajući se na saopštenje iranske misije u UN, novinska agencija IRNA je izvijestila je da će sporazum ubrzati obnavljanje isteklog sporazuma o prekidu vatre i "pomoći u pokretanju nacionalnog dijaloga i formiranju inkluzivne nacionalne vlade u Jemenu".

Jemenska vlada koju podržava Saudijska Arabija izdala je pažljivo osmišljenu izjavu o sporazumu, izražavajući određeni optimizam i upozorenja.

"Pozicija jemenske vlade zavisi od akcija i prakse, a ne od riječi i tvrdnji", navodi se u saopštenju i dodaje da će postupati oprezno "sve dok se ne primijeti istinska promjena u iranskom ponašanju".

Bonus video: