Suspenzija diplomatskih odnosa: Nikaragva zatvorila ambasadu Vatikana

Nikaragva je nagovijestila da je taj potez, koji je usijledio nekoliko dana nakon što je papa Franja uporedio nikaragvansku vladu sa diktaturom, „suspenzija“ diplomatskih odnosa

3109 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik Nikaragve Danijel Ortega naredio je zatvaranje ambasade Vatikana u Managvi i ambasade Nikaragve u Vatikanu u Rimu, rekao je visoki vatikanski izvor.

Nikaragva je nagovijestila da je taj potez, koji je usijledio nekoliko dana nakon što je papa Franja uporedio nikaragvansku vladu sa diktaturom, „suspenzija“ diplomatskih odnosa.

Vatikanski izvor je rekao da, iako zatvaranje ne znači automatski potpuni prekid odnosa između Managve i Svete stolice, oni predstavljaju ozbiljne korake ka toj mogućnosti, prenosi Rojters.

Ortegina administracija je sve više izolovana na međunarodnom planu otkako je počeo žestoko da se obračunava sa neistomišljenicima nakon uličnih protesta koji su izbili 2018. Ortega je proteste nazvao pokušajem državnog udara protiv njegove vlade.

Biskup Rolando Alvarez, glasni kritičar Ortege, osuđen je prošlog mjeseca u Nikaragvi na više od 26 godina zatvora pod optužbom za izdaju, podrivanje nacionalnog integriteta i širenje lažnih vijesti.

Alvazez je osuđen nakon što je odbio da napusti zemlju zajedno sa 200 političkih zatvorenika koje je Ortegina vlada oslobodila i poslala u Sjedinjene Države. Alvarez je odbio da se ukrca u avion.

U intervjuu objavljenom prošle nedjelje za latinoameričku onlajn novinsku agenciju Infobae uoči 10. godišnjice njegovog pontifikata u ponedeljak, papa je ukazao na Alvarezovo zatvaranje i uporedio ono što se dešavalo u Nikaragvi sa „komunističkom diktaturom 1917. ili Hitlerovom 1935. godine“.

Bonus video: