Regulatori u SAD ograničavaju hemikalije u pijaćoj vodi koje izazivaju rak

Grupe za zaštitu životne sredine su pozdravile nove standarde, ali su poručile da maloprodaje i hemijske kompanije moraju da reaguju

3355 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) predložila je u utorak prve nacionalne standarde za pijaću vodu koji se odnose na šest hemikalija koje izazivaju rak, poznate kao polifluoroalkilne supstance (PFAS).

Predlog predstavlja veliki korak naprijed u strategiji EPA da se izbori sa takozvanim "vječnim hemikalijama" u vodi, vazduhu i hrani koje izazivaju desetine hiljada slučajeva bolesti širom zemlje.

"Prijedlog EPA da se utvrdi nacionalni standard za PFAS u pijaćoj vodi je zasnovan na najboljim dostupnim naučnim podacima i pomoći će da se državama daju smjernice potrebne za donošenje odluka koje najbolje štite njihove zajednice", poručio je šef agencije Majkl Regan, kako prenosi Glas Amerike.

Prema novim standardima, javni vodovodi će biti obavezni da prate prisustvo šest PFAS hemikalija, da informišu javnost ako su one iznad predloženih nivoa u pijaćoj vodi i da preduzmu mjere da te nivoe smanje.

Hemijske kompanije prodaju PFAS za upotrebu u nizu proizvoda - od papira do šerpi - što omogućava da budu otporni na mrlje, vodu i masnoću. Takođe se koriste u industrijskim procesima i ispuštaju u vodene tokove.

Bajdenova administracija je u Zakonu o infrastrukturi izdvojila 10 milijardi dolara za pomoć zajednicama da smanje nivo polifluoroalkilnih supstanci i drugih zagađivača.

Ovo je prvi put od 1996. godine da se predlažu standardi za nove hemikalije u okviru Zakona o bezbjednoj pijaćoj vodi.

Grupe za zaštitu životne sredine su pozdravile nove standarde, ali su poručile da maloprodaje i hemijske kompanije moraju da reaguju.

“Ovaj potez trebalo bi da pošalje snažan signal maloprodajama da je vrijeme da obustave upotrebu svih polifluoroalkilnih supstanci da bi se spriječilo dalje zagađenje pijaće vode u zajednicama širom zemlje", naglasio je Majk Šejd, direktor u organizaciji "Toxic-Free Future".

Republikanska senatorka iz Zapadne Virdžinije Šeli Mur Kapito, koja je godinama tražila od EPA da riješi problem toksičnih supstanci, pozdravila je odluku u utorak i poručila da želi da čuje od vodovoda i potrošača kako će novi standardi uticati na njih i kako Kongres može da pomogne.

Bonus video: