HRW: Više od 2.000 evakuisanih Avganistanaca u pritvoru u UAE

U izvještaju se navodi da se vlasti Emirata ne pridržavaju međunarodnog prava i smjernica UN za postupanje sa tražiocima azila i migrantima, što njihovo pritvaranje čini „proizvoljnim“

2720 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hjuman rajts voč (HRW) optužio je vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) da su samovoljno pritvorile duže od 15 mjeseci čak 2.700 evakuisanih iz Avganistana koji se nisu kvalifikovali za preseljenje na drugo mjesto.

Mnogi Avganistanci u Međunarodnom humanitarnom gradu pate od depresije i drugih psihičkih oboljenja, nemaju pristup pravnim savjetima kao ni adekvatne obrazovne usluge za svoju djecu, navodi se u izvještaju HRW.

„Uslovi života takođe su se značajno pogoršali, a pritvorenici opisuju prenaseljenost i propadanje infrastrukture“, navodi se u izvještaju o prihvatnom objektu u Abu Dabiju.

Zvaničnici UAE nastavljaju da rade sa Sjedinjenim Državama (SAD) i drugim međunarodnim partnerima na blagovremenom preseljenju preostalih evakuisanih lica u skladu sa prvobitnim sporazumom, prenosi Rojters.

Oni nisu komentarisali optužbe da su Avganistanci privedeni.

"Razumijemo da postoje frustracije i da je ovo trajalo duže nego što je planirano da se završi“, dodali su.

Oni su rekli da je zemlja posvećena osiguravanju evakuacije avganistanaca, njihove bezbjednosti i dostojanstva, kao i to da su evakuisani dobili visokokvalitetne usluge stanovanja, sanitarnih uslova, zdravstva, savjetovanja, obrazovanja i ishrane.

HRW je saopštio da nije dobio odgovore na zahtjeve ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova UAE za komentar.

Kancelarija američkog Stejt departmenta koja se bavi preseljenjem Avganistanaca rekla je da je posvećenost SAD preseljavanju onih koji ispunjavaju uslove, uključujući i one u Međunarodnom humanitarnom gradu, "trajna", navodi se u izvještaju.

Privatne grupe za evakuaciju i vojska Emirata dovezle su hiljade Avganistanaca u UAE tokom haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana kojim je okončan 20-godišnji rat. Nekoliko privatnih grupa nastavilo je sa čarterskim letovima za evakuaciju nakon odlaska iz SAD.

Evakuisani su bili smješteni u Međunarodnom humanitarnom gradu - stambenom kompleksu pretvorenom u smještaj za izbjeglice - i mnogi su na kraju odobreni za preseljenje u SAD, Kanadu i druge zemlje.

Između 2.500 i 2.700 Avganistanaca, međutim, nije ispunilo uslove za preseljenje na drugo mjesto i od januara su ostali u, kako je izvještaj HRW-a, nazvao „proizvoljnim pritvorom“.

Zvaničnici UAE je rekli su da je zalivska zemlja ugostila više od 17.000 evakuisanih migranata nakon što su talibani zauzeli Kabul u avgustu 2021. i da je preselila oko 87 odsto njih.

„Vlasti Emirata držale su hiljade avganistanskih tražilaca azila zatvorene više od 15 mjeseci u skučenim, jadnim uslovima bez nade", rekao je Džoi Ši, istraživač HRW-a iz UAE.

Šesnaest Avganistanaca, koje je krajem prošle godine intervjuisalo Hjuman rajts voč, reklo je da ne mogu slobodno da napuste lokaciju, dok ih čuvari pažljivo prate tokom posjeta bolnici i tokom jedine posjete tržnom centru koja im je dozvoljena.

U izvještaju se navodi da se vlasti Emirata ne pridržavaju međunarodnog prava i smjernica UN za postupanje sa tražiocima azila i migrantima, što njihovo pritvaranje čini „proizvoljnim“.

UAE nisu potpisnica Konvencije UN o izbjeglicama.

Organizacija je pozvala američki Stejt department da iskoristi svoju moć i da utiče na oslobađanje Avganistanaca kao i da ubrza sve zahtjeve za azil.

SAD su preselile više od 88.000 Avganistanaca evakuisanih tokom i nakon povlačenja američkih trupa. Hiljade koji su radili za američku vladu, međutim, ostaju u Avganistanu i čekaju na obradu njihovih specijalnih zahtjeva za imigracionu vizu.

Bonus video: