Istočne libijske snage tvrde: Pronađen uranijum koji su UN proglasile nestalim

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su ranije utvrdili da je oko 2,5 tona prirodnog uranijuma nestalo sa jedne libijske lokacije koja više nije pod kontrolom vlade

18913 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istočne libijske snage saopštile su danas da je 10 bačvi uranijuma koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile nestalim pronađeno u blizini skladišta iz kojeg su odvedeni u južnoj Libiji, prenosi Rojters.

Kaled Mahdžub, šef medijske jedinice Libijske nacionalne armije (LNA), glavne istočne vojne snage, rekao je u saopštenju da je pronađeno 10 nestalih buradi, iako se na zasebnom video snimku koji je poslao vidi kako radnici broje 18.

Povezani članci

15. Mart 2023.

Dvije i po tone uranijuma nestale u Libiji

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) su ranije utvrdili da je oko 2,5 tona prirodnog uranijuma nestalo sa jedne libijske lokacije koja više nije pod kontrolom vlade, navela je agencija u izvještaju upućenom državama članicama u koji je Rojters imao uvid.

Tokom inspekcije u utorak, inspektori IAEA utvrdili su da se “10 kontejnera u kojem se nalazilo oko 2,5 tone prirodnog uranijuma u obliku UOK (koncentrata uranijumske rude), za koje je Libija prethodno prijavila da su uskladištene na lokaciji, više ne nalaze na toj lokaciji”, naveo je šef IAEA Rafael Grosi u saopštenju sa oznakom povjerljivosti.

Mahdžub je rekao da je to mjesto skladište prema granici sa Čadom koje je IAEA posjetila 2020. i da je zapečaćeno crvenim voskom.

"Burad su pronađena oko pet kilometara od skladišta", dodao je on.

On je spekulisao da je grupa iz Čada upala u skladište i uzela burad u nadi da bi moglo da sadrži oružje ili municiju, ali da ga je napustila.

Rojters navodi da IAEA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar Mahdžubove izjave.

IAEA je ranije rekla da bi nestali uranijum mogao predstavljati problem radiološke i nuklearne bezbednosti.

LNA, kojom je komandovao Halifa Haftar, bila je u ratu sa zapadnim snagama od 2014-20. i pokrenula je napad na Tripoli 2019. kako bi pokušala da preuzme kontrolu nad tamošnjom vladom. Otkako je taj sukob okončan prekidom vatre, politički proces koji ima za cilj ponovno ujedinjenje Libije je u zastoju, a istočne frakcije odbacuju legitimitet međunarodno priznate administracije u Tripoliju. LNA je u sukobu podržala ruska grupa Vagner, za koju je panel eksperata UN rekao da je 2020. godine rasporedila do 1.200 boraca u Libiji. LNA se ponekad takođe borila zajedno sa borcima iz Čada.

Bonus video: