Kim: Sjeverna Koreja da bude spremna za nuklearni napad

Sjeverna Koreja sprovela nuklearne taktičke vježbe s ciljem slanja snažnog upozorenja protiv saveznika

6471 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjevernokorejski čelnik Kim Džong Un rekao je da bi njegova zemlja trebalo da bude spremna da izvede nuklearne napade u bilo kojem trenutku kako bi odvratila rat, optužujući SAD i Južnu Koreju za širenje zajedničkih vojnih vježbi koje uključuju američka nuklearna sredstva, objavila je u nedjelju novinska agencija KCNA.

Kim je to izjavio nakon što je Sjeverna Koreja, kako navodi državna agencija KCNA, sprovela nuklearne taktičke vježbe s ciljem slanja snažnog upozorenja protiv saveznika.

U vježbama je balistički projektil preletio 800 kilometara prije nego što je pogodio metu na visini od 800 metara, prema scenariju taktičkog nuklearnog napada, objavila je KCNA, kako prenosi N1.

Južna Koreja i SAD trenutno sprovode svoje najveće zajedničke vojne vježbe u proteklih pet godina. Vježbe su počele prošlog ponedjeljka i treba da traju deset dana.

KCNA je navela da se te vježbe „neoprostivo približavaju crvenoj liniji“ zemlje.

Sjeverna Koreja potvrdila je ubrzo nakon toga da je prethodnog dana lansirala interkontinentalnu balističku raketu, drugu ove godine. To lansiranje bilo je odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe, navela je KCNA. Vojni analitičari ocjenjuju da bi ta raketa teoretski mogla da stigne do kontinentalnog dela SAD.

Saveznici su rekli da su vežbe usmjerene na razvoju bezbjednosnog okruženja zbog udvostručene agresivnosti Sjeverne Koreje.